Udruživanjem sredstava Grada Niša i Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) pomoć za započinjanje sopstenog biznisa dobilo je 39 lica među kojima je 28 žena, a bezmalo polovina dobitnika baviće se proizvodnjom. Među dobitnicima je 12 mladih ljudi starosti do 30 godina.

Odluke o dodeli sredstava dobitnicima uručili su u Gradskoj kući gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, direktor NSZ Zoran Martinović i direktor NSZ – Filijale Niš Boban Matić.

“Krećete u važan posao, želim vam mnogo uspeha, a Grad Niš će nastaviti sa ovakvom praksom i ostvarivanjem Lokalnog akcionog plana zapošljavanja kako bismo smanjivali nezaposlenost”, rekla je gradonačelnica Niša.

Foto: Grad Niš

Ona je napomenula da je na evidenciji NSZ oko 18.400 nezaposlenih, da je u Nišu više od 90.000 zaposlenih, kao i da je svako povećanje broja radnih mesta dobro za grad i njegove građane.

Niš postaje grad preduzetništva, ocenio je Martinović i dodao da je sve više onih koji žele da se bave privatnim poslom i doprinose privrednom razvoju svoje sredine.

On je podvukao da se beleži visoka održivost privatnog preduzetništva kod onih koji su ranije dobijali grantove da započnu sopstveni biznis.

U prethodne tri godine u Nišu je na ovaj način sredstva dobilo 190 lica, a ove godine na području niške filijale 206 lica započelo je sopstveni biznis.

Foto: Grad Niš

Saradnjom Grada Niša i NSZ 48 lica iz kategorije teže zaošljivih dobilo je posao, 22 lica mlađa od 30 godina prošlo je stručnu praksu u državnom i privatnom sektoru, a meru javnih radova koristilo je do sada 35 ljudi.

Pročitajte i Program “Moja prva plata” podstrek i za mlade i za poslodavce