U Nišu je sinoć u roku od 25 minuta oboren veliki broj stabala, oštećen je veliki broj automobila, saobraćaj je bio u prekidu na Bulevaru Vojvode Mišića, u jednoj stambenoj zgradi u Hajduk Veljkovoj ulici stanari su ostali zarobljeni nakon što je stablo palo direktno na ulaz u zgradu. Put preko Mramorskog brda bio je u prekidu jer su na tom delu oborene četiri bandere i dva drveta.

Gradski većnik za vanredene situacije Nebojša Stanković rekao je da su imali informaciju jutros u pola šest da je preko 60 stabala oboreno sinoć u roku od 25 minuta.

Foto: M.K.

“Verovatno se danas taj broj povećao pošto su to bile dojave građana, a mnogi građani nisu izlazili iz svojih kuća, i stambenih zgrada zbog vremenskih prilika koje su bile. Operativni štab gradskog štaba za vanredne situacije sinoć je koordinirao akciju koja se odnosila prvo na osposobljavanje svih privatnih, saobraćajnica na teritoriji grada. Bio je u prekidu, saobraćaj na Bulevaru Vojovode Mišića, to je bila prva relacija koju smo rešili. Nakon toga imali smo ljude zarobljene u stambenoj zgradi u ulici Hajduk Veljko 35A gde je veliko drvo iz korena palo tačno na ulazu u stambenu zgradu i nisu mogli ni da uđu ni da izađu”, rekao je Stanković.

Foto: M.K.

Veliki problem nastao je i na Mramorskom brdu gde je saobraćaj bio u prekidu gotovo dva sata. To je magistralni put Niš- Priština koji se koristi kao alternativni put za taj pravac.

“Četiri bandere su bile oborene na putu i dva drveta zajedno sa JKP Medijana uspeli smo da saniramo to i da u roku od sat vremena omogućimo normalno odvijanje saobraćaja. Dosta je tu bilo autobusa, dosta kamiona…Obišli smo neka međublokovska parkirališta gde smo imali više oštećenih vozila od pada stabala, uspeli smo neka vozila da spasimo zahvaljujući ekipi JKP Medijana, a u tome su učestvovali i jedinice Vatrogasno – spasilačke brigade Niš”, kaže Stanković.

Foto: M.K.

Kao je dodao, prvi put su aktivirali i 10 ljudi iz jedinica civilne zaštite opšte namene koji su se našli na pomoći Vatrogasno – spasilačkoj brigade u Nišu i gradskom zelenilu, a na terenu su bile i ekipe JKP Naissusa.

“Sva mesta koju sa prijavljena obezbeđivali su i pripadnici saobraćajne policije i komunalne policije do dolaska ekipa koje su sanirale štetu”, kazao je on.

Pročitajte i Više od 13 litara kiše u Nišu palo za pola sata.