Svetski dan Roma

Tvrđavski most svetleće u plavo – zelenoj boji povodom obeležavanja 8. aprila, Svetskog dana Roma koji predstavlja sećanje na Prvi međunarodni kongres Roma održan 1971. godine u Londonu kada je usvojena romska zastava, pesma “Đelem, đelem“ za himnu kao i ime etničke zajednice i jezika “Rom“, “romski jezik“. Na jarbolu ispred Gradske kuće u znak obeležavanja dana Roma vijori se i romska zastava. Svetski dan Roma obeležava se od 1990.godine.

Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, grad u sradnji sa predstavnicima romske zajednice predano radi na stvaranju boljih uslova za život Roma u svim oblastima. Ulaže se u komunalnu infrastrukturu u naseljima gde živi pretežno romska populacija. Grad dodeljuje stipendije romskim srednjoškolcima i studentima i pomaže da pripadnici romske zajednice prekvalifikacijama dođu do posla ili započnu sopstveni biznis.

Svetski dan Roma se obeležava svake godine 8. aprila kako bi se podigla svest o potrebama, pravima i doprinosu Romskog naroda širom sveta. Ovaj dan je prilika da se istaknu izazovi s kojima se Romi suočavaju i da se promoviše jednakost, tolerancija i razumevanje među različitim zajednicama.

Romi, koji često žive u marginalizovanim i teškim uslovima, suočavaju se s diskriminacijom, siromaštvom, nedostatkom pristupa obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanju. Svetski dan Roma pruža priliku da se ovi problemi istaknu i da se radi na njihovom rešavanju.

Osim toga, ovaj dan slavi bogatu romsku kulturu, jezik, tradiciju i doprinos svetskoj umetnosti, muzici, književnosti i drugim oblastima. To je prilika da se promovišu romska umetnost i nasleđe i da se pokaže njihova važna uloga u kulturnom bogatstvu sveta.

Brojne organizacije, institucije i pojedinci širom sveta obeležavaju Svetski dan Roma organizovanjem kulturnih događaja, tribina, radionica, koncerata i drugih aktivnosti koje promovišu romsku kulturu i podstiču dijalog o pitanjima koja se tiču ove zajednice. Ovaj dan takođe podseća na potrebu za inkluzivnim pristupom i poštovanjem prava svih ljudi, bez obzira na njihovu nacionalnu ili etničku pripadnost.

Pročitajte i Život mladih majki u naselju Crvena zvezda u Nišu težak i neizvestan.