Život mladih mama u naselju Crvena zvezda nimalo nije lak. Stanovnici i stanovnice mahale u Crvenoj zvezdi već dugo su u problemu. Nekoliko puta ostajali su bez struje zbog nagomilanih dugovanja te su zimske mesece provodili bez osnovnih uslova za život.

Njihovo preseljenje “visi u vazduhu” godinama. Još 2018. godine kada je na čelu grada bio gradonačelnik Darko Bulatović potpisan je protokol o saradnji sa tadašnjom  ministarkom građevinarstva Zoranom Mihajlović, koja je kazala da će biti napravljeni stanovi za 110 romskih porodica. Danas, oni ponovo imaju električnu energiju, o presljenju i izgradnji stanova se još uvek govori, a do tada, kako kažu, najveći problem je neizvesnost gde će na kraju završiti.

Foto: SE Serbia News

Majka četvoro dece Maja Selim kazala je za SE Serbia News da su uspeli da dobiju struju, ali da sada nisu sigurni kako će se dalje rešavati problemi. Do konačnog rešenja oni nastavljaju sa svojim životima, bore se da njihova deca redovno pohađaju školu i da im obezbede osnovne uslove.

“Ovde koliko – toliko imamo neke uslove za život, gde ćemo, kako ćemo dalje, da li će to nešto da bude na kratko ili na duže to se još ništa ne zna. Navikli smo da budemo ovde , ja sam već 12 godina ovde.  Deca imaju svoje društvo, zajedno idu u školu, zajedno dolaze iz škole, sve zavisi od okoline gde nas smeste. Kada bi imali kanalizaciju, vodu i kada bi nam se asfaltiralo naselje mogli bismo i da ostanemo ovde”, kazala je Maja.

Ekonomska kriza i poskupljenje životnih namernica uticalo je na sve građane Srbije, ali ova porodica živi od dečijeg dodatka i socijalne pomoći.

“Ja ne radim, suprug nešto privatno kad nađe, radi, dečiji dodatak i socijalno to su naši prihodi.  Dosta nam pomažu iz Društvenog centra , to moram da kažem, u svakom smislu, školski pribor za decu nekad čak i namirnice. Oni nam dosta pomažu i jedini su koji to rade”, rekla je Maja.

Samohrana majka Snežana Ramić kaže da je jako teško odgajati decu sa minimalnim sredstvima. Ona je radila u jednoj agenciji za čišćenje u Nišu, a od stalnih primanja ima samo dečiji dodatak i socijalnu pomoć.

Foto: SE Serbia News

“Prihodi nisu dovoljni, deca su ta koja traže, oboje idu u školu, trebaju nove patike, pribor, jaknice, čizmice, sve to treba”, rekla je ona.

Kako je dodala, nada se da im neće naći smeštaj daleko od škole i Hitne pomoći i da bi samo naselje moglo da se uredi kako bi oni ostali na istom mestu.

“Nama ovde nije toliko loše, kada bi se naselje uredilo ne bismo morali da se selimo, ovde ima dosta bolesnih i starih ljudi, a blizu je Hitna pomoć, škola je deci blizu”, rekla je Snežana.

Kako su obe naše sagovornice istakle nadaju se da će se naći neko rešenje za stanovnike ovog naselja koje će biti prihvatljivo svima.

Pročitajte i Održan okrugli sto u cilju poboljšanja položaja mladih iz ranjivih društvenih grupa u opštinama Varvarin i Ćićevac.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

One thought on “Život mladih majki u naselju Crvena zvezda u Nišu težak i neizvestan”
  1. Naselje je divlje, na privatnom posedu. Struju troše a plaćaju paušalno kada se smiluju. Na vodu su se priključivali nekoliko puta i oštećavali vodovodne cevi. Prave smeće u okolini, zauzimaju javne površine, gaje konje, prave štale… U školu idu ako im daju sve besplatno. Ne žele da udju u zvanične poslove, pošto bi tako izgubili pomoć koju dobijaju a rade na crno, švercuju (i sl…). U Hitnu jedino i idu, i to samo u velikim grupama, kad dižu galamu i zahtevaju lečenje, a ne žele/nemaju knjižice, lične karte…ne znaš koga si lečio i ko je bolestan od njih. Prodavali su neke udžerice svojim sunarodnicima sa juga Srbije pa ih sad ima duplo više, a sve u nadi da će svi podobijati neke soc. stanove koji se obećavaju. Na 1min od PMF-a su napravili smetlište, na 5min od Medicinskog fakulteta, niko ne reaguje i samo obećavaju…

Comments are closed.