Foto: Media i reform centar Niš

Finansije, nedostatak vremena, ali i diskriminacija od strane profesora, glavni su problemi sa kojima se nose buduće majke koje studiraju. Studentkinje koje tokom studija postanu majke, jedva crpe energiju i teško  pronalaze dovoljno  vremena da usklade sve obaveze. Veliki problem za njih su i  finansije, budući da uglavnom ne rade, a kada naiđu na diskriminaciju, to ih dodatno demotiviše da završe studije.


“Teško je pratiti predavanja i završavati sve fakultetske obaveze na vreme i istovremeno se posvetiti detetu. Pogotovo je teško u prvim mesecima kada se beba stalno budi te su i roditelji neispavani i teško nalaze energiju i motivaciju za učenjem. Zbog svih obaveza trpi i društveni život. Budući da većina studenata nema sopstvene prihode ili eventualno ima honorarni posao, finansije su još jedan od problema sa kojima se susreću. Pored toga, neki od njih nailaze i na neodobravanje okoline, što može loše da utiče na njihovo psihičko stanje”, kaže za SE Serbia News Jovana Kovačević, novinarka magazina “Pressing”  koja je sa svojim kolegama nedavno  uradila istraživanje na temu “Studenti roditelji”.

Foto: Media i reform centar Niš

U projektu je fokus na studentima koji nisu pravili pauzu u studiranju već su istovremeno podizali dete i studirali. Ono što bi, kako smatra Jovana,  poboljšalo situaciju za studente roditelje, prvenstveno je institucionalna podrška.

“Ova grupa u zakonu nije prepoznata kao posebna društvena grupa i ne postoje konkretni propisi koji bi regulisali njen status i omogućili eventualne olakšice. Krajem 2021. godine, bilo je reči o donošenju takvih propisa, ali se na kraju Vlada ograničila na upućivanje preporuka visokoškolskim ustanovama da studentima sa decom omoguće polaganje ispita van ispitnih rokova i određena oslobađanja od plaćanja. S obzirom na autonomiju fakulteta, ove preporuke se retko primenjuju, i u većini slučajeva je potrebno da student sam pošalje molbu kako bi tražio bilo kakve olakšice, a i tada zavisi od fakulteta da li će molbu odobriti”, kaže Jovana.

Kako zapaža, veliki broj studenata i ne zna da postoji šansa da traže olakšice koje bi mu pomogle tokom studiranja u uslovima ranog roditeljstva.

“Trenutno u Zakonu o visokom obrazovanju postoji jedino odredba koja se tiče mirovanja prava studenta zbog trudnoće i nege deteta, ali ne postoje baš nikakve odrednice za one koji reše da ne pauziraju studije zbog deteta. Postojanje takvih odrednica bi mnogo značilo studentima sa decom. Sem toga, jedna od majki ukazala je na to bi značilo kada bi postojala neka vrsta mentorskog sistema u okviru kog bi studenti roditelji imali nekoga da im pomogne sa učenjem, sa nadoknađivanjem propuštenog i slično”, ističe ona.

Novinarka magazina “Pressing” Jovana Kovačević

Onima koji su se obreli kao roditelji u doba onlajn nastave, situacija je bila za nijansu lakša. Nisu morali da imaju nekog ko će čuvati dete dok su oni na predavanjima, kao što su to morale njihove kolege koje su studirale pre pandemije. Ipak, ni onlajn nastava nije rešila sve probleme, jer mnogi i dalje zbog brige o detetu nisu mogli da sa punom pažnjom prate predavanja niti da se uključuju u diskusije u budu aktivni na vežbama.

“Zanimljiv mi je bio slučaj moje koleginice Milice Radenković, mada verujem da nije jedina koja je bila u takvoj situaciji. Pričala mi je o tome kako se jednom, dok je ona držala prezentaciju tokom onlajn predavanja, njena ćerka ukakila. Bila je sama kod kuće pa je istovremeno čitala prezentaciju i presvlačila dete”, priča nam Jovana.

Ona ističe i da je za mame studentkinje demotivišuće i to kada naiđu na diskriminaciju, a kako je istraživanje pokazalo, ona dolazi uglavnom od strane profesora.

“Većina studentkinja sa kojima sam razgovarala kaže da nisu doživele diskriminaciju od strane drugih studenata – uglavnom bi ljudi čestitali i izlazili u susret kad zatreba. Ipak, krug prijatelja se u dosta slučajeva smanjivao kada mladi roditelji nisu mogli više da učestvuju u uobičajenim studentskim aktivnostima i izlascima. Što se tiče profesora, trudnice i mlade majke su uglavnom nailazile na razumevanje i većina profesora bila je voljna da izađe u susret, recimo kada su bile sprečene da dolaze na predavanja i slično. Ipak, neki su imali i negativna iskustva. Katarina Ivanović, majka dve devojčice, rekla mi je da je njena profesorka bila stava da “oni koji su udati ili koji imaju decu mogu slobodno da prekinu sa studiranjem i da odu na neku trafiku da se tamo zaposle”, ispričala je Jovana.

Pročitajte i Sportska penjačica Staša Gejo: “Ako mladi sportisti imaju podršku, uspeće sigurno – uloga roditelja je ključna”.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.