Vakcinu HPV koja, prema istraživanjima, u 90 odsto slučajeva sprečava rak grlića materice, a koja je od juna prošle godine besplatna, u Nišu je primilo oko 1.300 dece i mladih.

“Osnovni uzrok nastanka ove bolesti je infekcija humanim papiloma virusom, ali i drugi kofaktori poput ranog stupanja u seksualne odnose, česta promena seksulanih parnera, pušenje cigareta, zloupotreba alkohola i droga, ali jaku ulogu igra i imuni sistem“, objašnjava Dušan Simić, načelnik Ginekologije i dodaje da je bolest izlečiva ako se otkrije u ranoj fazi pri čemu važnu ulogu igraju preventivni pregledi
Prema njegovim rečima vakcinu mogu da dobiju dečaci i devojčice od 9 do 19 godina, dok je o svom trošku mogu primiti stariji.

“Interesovanje za vakcinaciju je iznenađujuće dobro. Možda je specifikum u svemu tome da je vakcinu primilo i između 150 i 170 dečaka. Deca uzrasta od 9 do 15 godina primaju dve doze, a oni stariji tri doze. Roditelji koji žele da njihova deca prime vakcinu javljaju se izabranom pedijatru, a punoletne osobe javljaju se ginekologu”, rekao je Simić.

Simić je istakao važnost da se da prekancerozna stanja otkriju na vreme, jer na taj način može da se reaguje i da se spreči razvoj invazivne bolesti.

“Ako se bolest otkrije na vreme može da se reaguje. Mi u Domu zdravlja pružamo dve vrste preventivni pregleda: skrining na rano otrivanje raka grlića materice i on se sprovodi jednom u tri godine, a druga vrsta su godišnji sistemastki pregledi koji su vezani za izabranog lekara. Za skrining vam nije potreban izabran lekar, pa čak ni knjižica, već samo lična karta”, navodi Simić.

Prema njegovim rečima, niški Dom zdravlja trenutno je jedina zdravstvena ustanova u Srbiji koja je formirala Citološku laboratoriju po svim evropskim standarima. U njoj se „čitaju“ Papa testovi ne samo sa područja Nišavsko, već sa područja još četiri okruga sa juga Srbije.

U cilju podizanja svesti o važnosti redovnih ginekoloških pregleda, niški Dom zadravlja je u okviru Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice organizovao akciju u TC “Roda”. U okviru ove akcije lekari su razgovarali sa sugrađankama o uzrocima nastanka ove bolesti, ali i načinima prevencije.

Među anketiranim ženama bilo je i onih koje ne odlaze na redovne preglede jer je kako kažu „sve u redu“.

“Nisam išla skoro, nisam imala nikakvih problema i nisam se javljala ginekologu“, kaže jedna sugrađanka.

Sa druge strane bilo je i onih žena koje smatraju da su preventivni pregledi najvažniji za očuvanje zdravlja i da ne postoji alternativa.

“Najvažnije je ići redovno na preglede. Prevencija je najvažnija, jer jekad neko shvati da ima rak, tad je već kasno“, poručuje jedna sugrađanka i dodaje da rednovno kontroliše zdravlje.

Pročitajte i Mladi iz Niša osmislili aplikaciju koja spaja šetnju, zdravlje i sniženja.