Da se zdrav život ne kosi sa digitalnim okruženjem i da mogu zajedno da doprinesu boljoj formi, pokazao je tim studenata i srednjoškolaca iz  Niša koji je za ovogodišnju “KreNi” konferenciju osmislio aplikaciju koja meri korake i postavlja pred korisnika brojne izazove koji doprinose zdravijem i kvalitetnijem životu. Tema ovogodišnje konferencije bila je “Slow culture vs Metaverse”.

Već osam godina mlade i talentovane Nišlije predstavljaju svoje ideje i promovišu  ih na “KreNi” konferencijama. Ove godine takmičari nisu imali lak zadatak, trebalo je da “pomire” digitalno okruženje i potrebu da se uspori.  

Laureati ističu da su osmisli aplikaciju “StepNI” koja može da zadovolji potrebe savremenog čoveka. 

Foto: M.M.K; Nišlije predstavljaju svoje ideje na “KreNi” konferenciji

“Poenta aplikacije je da meri naše korake i daje nam određene izazove, te na osnovu pređenih izazova  korisnici dobijaju popuste u pojedinim partnerskim radnjama. Teško je usporiti, ali se mi trudimo da smanjimo zagađenje, da nateramo ljude da se aktiviraju, da više hodaju i manje vremena  provode u automobilu ili gradskom prevozu, uživaju u prirodi, poboljšaju zdravlje i samim tim uštede” , naglašava kaže Teodora Đurović, jedna od članica pobedničkog tima.

Tim kretivaca koji je razvio pobedničku ideju činili su:  Petar Stojanović i Andrej Gavrilović, učenici ETŠ “Nikola Tesla”, Teodora Bogdanović, učenica Gimnazije “Bora Stanković”, Pavle Vučković i Teodora Đurović, studenti Ekonomskog fakulteta i  Anđela Božić, studentkinja sociologije na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Pobedinička ideja je nagrađena sa 1.000 evra.

O najboljoj ideji odlučivao je žiri u sastavu: Jelena Preradović Stevanović, menadžer održivosti i internih komunikacija u Filip Morisu, Milan Ranđelovic, direktor Naučno tehnološkog parka u Nišu i  Bojana Pejčić, projektna menadžerka Kancelarije za mlade u Nišu.

I ove godine posao su radili sa uživanjem, jer su učesnici još jednom pokazali da je Niš pun talenata koji znaju da spoje zdravo i korisno.

M.M.K; Pobedinička ideja je nagrađena sa 1.000 evra.

“Sve ideje su bile jako dobre, ali je pobednički tim je imao najzaokruženiju ideju. Oni su najbolje promislili o ideji, pokrili sva suštinska pitanja i prezentovali nam je. Njihova ideja se izdvojila i po tome što je održiva odnosno što od nje cela zajedica može imati korist“, objasnila je članica žirija Jelena Preradović Stevanović.

Pobednici su proglašeni na zatvaranju, a pre toga su četiri dana pokušavali da zajedno sa predavačima odgovore na izazove koje savremeni svet sa sobom donosi. 

“Trudimo se da iz godine u godinu unapređujemo program, jer smo primetili da mladi prepoznaju KreNI konferenciju kao alat koji njima pomaže da budu aktivni u svojoj zajednici. I ove godine smo okupili predavače iz različitih evropskih i svetskih zemalja koji sa mladima rade na rešavanju nekih lokalnih problema kroz aktuelne teme kao što je ovogodišnja, a to je da pomirimo o digitalno okruženje i potrebu da usporimo”, rekao je  Aleksandar Stamenković, ispred KreNi konferencije na otvaranju.

Roberto Činkota, direktor Italijanskog insituta za kulturu u Beogradu, čija je zemlja bila domaćin prošlogodišnje konferencije, kaže da su ovakvi događaji važni  za mlade koji razvijaju ideje i kreativnost.

M.M.K; Ovakvi događaji važni su za mlade koji razvijaju ideje i kreativnost

“Moramo na neki način da pomirimo ova dva različita sveta. Činjenica je da sa jedne strane savremeno društvo nameće taj ubrazni ritam, ali uprkos svemu tome mi smo ljudska bića i moramo da pronađemo način gde ćemo raditi kako u oblasti kulture tako i u svim drugim oblastima i da poštujemo i ritam koji nam nameće sama priroda, ali i ove nove pristupe, što je i tema ove konferencije”, rekao je Činkota.

Da podsetimo, KreNI je jedan od najuticajnijih festivala kreativnosti u jugoistočnoj Srbiji, koji okuplja inovativne kreativne profesionalce i stručnjake iz celog sveta sa idejom  –  stvaranja prostora za kreativne mlade ljude da razvijaju onakvo društvo u kakvom žele da žive. 

KreNI doprinosi osnaživanju mladih ljudi i njihovom uključivanju u mapiranje i rešavanje izazova u okruženju.

Pročitajte i Mladi ambasadori već deceniju menjaju grad na bolje.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.