Defileom svih učesnika Obrenovićevom ulicom u centru Niša počeo je 16. po redu festival foklora. Nišlijama i Nišlijkama predstavilo se osam foklornih ansambala sa svojim raskošnjim nošnjama i tradiconalnim instrumentima, nakon čega je održan i zajednički koncert svih učesnika na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi.

Raskošne narodne nošnje i tradicionalnu igru svojih zemalja predstavili su studenti iz Kolumbije, Grčke, Nemačke, Poljske, Češke, Čilea, Turske i Srbije.

Foto: M.K.

“Širimo kulturni turizam, odnosno kulturnu baštinu, odnosno nasleđe. Pružamo priliku svim državama koje se prijave na konkurs da prikažu šta to imaju“, rekao je direktor Studentskog kulturnog centra Niš Predrag Jelenković.

Kako je dodao, trećeg dana festivala biće održan okrugli sto gde će svaka država predstaviti svoje kulturno nasleđe koje je pod zaštitom UNESCO-a te će čitava manifestacija dobiti i naučni karakter.

Ansambli će nastupati i u drugim gradovima i opštinama pa će i građani i građanke Sokobanje, Ražnja, Knjaževca, Vladičinog Hana, Bele Planke imate prilike da vide učesnike ove manifestacije i osete duh i tradiciju drugih zemalja.

Foto: M.K.

Poslednjeg dana festivala u četvrtak ( 20. jula) biće organizovan još jedan, završni defile i koncert sa svim foklornim ansamblima.

Ulaz na sve događaje vezane za Međunarodni studentski festival foklora je besplatan.

Festival se održava u organizaciji Studentskog kulturnog centara Niš i Akademskog folklornog ansambla “Oro” SKC Niš.

Detaljnije o programu možete pronaći na sledećem linku Međunarodni studentski festival foklora u Nišu.