Ostalo je pet dana do objave liste poslodavaca kojima su odobrene pozicije za angažovanje mladih preko programa “Moja prva plata”, posle čega će uslediti zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Preko ovog programa prvo radno iskustvo prošle godine stekle su 8.743 mlade osobe u Srbiji, ot toga njih 630 iz Niša, a 10 iz Ćićevca, kod ukupno 5.193 poslodavca.

Na “osposobljavanje za rad”, kako je definisano Programom, nezaposleni do 30 godina starosti, koji prođu selekciju i prihvate ponudu, krenuće najkasnije do 30. decembra ove godine i svoju prvu platu dobiti na početku 2023. Da je program koristan, osim mladih praktikanata, potvrđuju i poslodavci.

“U bilo koji posao da se krene, potrebna su finansijska sredstva koju većina poslodavaca, pogotovo ako je reč o preduzetnicama, u startu nema. Zato sam ja, od početka poslovanja, koristila sve dostupne mere i programe Nacionalne službe za zapošljavanje i dobila pomoć za samozapošljavanje i obučavanje radnika, ali i kvalitetne radnike kroz program Moja prva plata”, govori Marija Antić, vlasnica pekare „Gluten free“ u Nišu.

Bez ovakve podrške posao ne bi mogla ni da pokrene, a sada već može da kaže da uspešno posluje. Prošle godine je “Moja prvu platu” njen radni kolektiv obogatila za praktikanta u marketing-menadžmentu, a ove godine u administrativnim poslovima.

marija natić gluten free
Foto: S.J.; vlasnica pekare “Gluten free” Marija Antić

Nedostatak iskustva česta je prepreka mladima da posle školovanja dobiju svoj prvi posao jer, kako piše u većini konkursa za radne pozcijie, to je jedan od uslova. Međutim, poslodavci poput Marije neiskustvo u poslu ne smatraju manom, već šansom za brže učenje, napredovanje i prilagođavanje radnom kolektivu.

“Uglavnom se traže ljudi koji imaju iskustvo, a ne da im se prilika da ga steknu. Ovo je odličan program jer mi njime obučavamo mlade nade da sutra mogu sami da rade, izrastu u sposobne ljude i nastave posao samostalno. Osim toga, radnik bez iskustva će lakše prihvatiti naše radne navike i pravila specifična samo za nas”, govori Marija.

Predstavnici Krovne organizacije mladih, u čijoj je organizaciji 2020. godine održan dijalog sa premijerkom Anom Brnabić kada je usvojena uredba o programu “Moja prva plata”, u sklopu svog godišnjeg istraživanja o položaju i potrebama mladih procenjuju uspešnost programa.

Prema njihovim informacijama, najčešće se traže kandidati za angažovanje u prerađivačkoj industriji (agronom, tehnolog, hemičar, biotehnolog, mikrobiolog, mašinski inženjer, bravar, zavarivač, mašinski tehničar, elektrotehničar), trgovina na veliko i malo, popravci motornih vozila i motocikala (prodavac, komercijalista, auto-mehaničar, električar, lakirer, limar), administrativnim i pomoćnim uslužnim delatnostima (administrativni radnik, knjigovođa, ekonomista, administrativni službenici) i zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti (doktor medicine, medicinski tehničar, socijalni radnik).

grafiokon

Među odabranim kandidatima zastupljenije su žene.

grafikon

Više pozicija namenjeno je kandidatima sa srednjim obrazovanjem.

Veći je udeo poslodavaca iz privatnog sektora.

Prema informacijama Nacionalne službe za zapošljavanje, cilj “Moje prve plate” jeste osposobljavanje nezaposlenih mladih za samostalni rad, odnosno na praksu, na poslovima gde će steći znanje, veštine i kompetencije za rad.

Pravo da se prijave na program imaju mlađi od 30 godina bez radnog isksutva sa srednjim ili visokim obrazovanjem. Osposobljavanje za rad dobijeno na ovaj način traje 9 meseci.

“Učešće u programu otvara vam mogućnost za ulazak u željenu kompaniju i priliku da po završenom osposobljavanju dobijete prvi ugovor o radu. Ovo može biti vaša prečica za posao jer iskustva mnogih ukazuju da je najteže dobiti prvi posao”, piše na portalu “Moja prva plata”.

Praktikanti tokom osposobljavanja za rad dobijaju mentora koji pruža podršku, a po završetku programa njegovi učesnici dobijaju potvrdu o obavljenom osposobljavanju na konkretnim poslovima koja će obogatiti njihovu radnu biografiju.

studenti
Foto: S.J.; Ilustracija studenti

Detaljniji uslovi programa objavljeni su u Javnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje. Selekcioni krug ove godine je završen, ali se zaisteresovani o narednom mogu informisati na zvaničnom sajtu programa.

Lista Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno broji 427.594 osobe, a 21.782 osobe mlađe su od 30 godina.

Objava liste poslodavaca sa odobrenim pozicijama i zaključivanje ugovora između Nacionalne službe za zapošljavanje, poslodavca i izabranog kandidata. Početak prakse kod poslodavca je tokom decembra 2022. godine, a najkasnije do 30.12.2022. godine.

Pročitajte i Kancelarija za mlade u Nišu: “Želimo da glas mladih bude još glasniji”.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.