Maturantski ples

Foto: Grad Niš

Bojazan kako doći do prvog zaposlenja, koje neformalne obuke treba proći i kako se predstaviti poslodavcima najčešći su problemi mladih koji se obraćaju Kancelariji za mlade u Nišu. Iz nje najavljuju formiranje Omladinskog centra gde će, kako kažu, glas mladih biti još glasniji.

Kako pojašnjavaju za SE serbianews, to će omogućiti svakodnevni rad sa mladima, omladinskim udruženjima i udruženjima za mlade, uz saradnju sa institucijama podrške. Mladi bi sami kreirali vršnjačke programe, definisali svoje zahteve i davali predloge za rešavanje.

Predstavnici Kancelarije za mlade, koja radi u okviru Gradske uprave za društvene delatnosti, kažu da je potrebno raditi na unapređenju položaja mladih u svim oblastima. Prema njihovim rečima, mladi su zainteresovani za oblasti koje se kreću od bezbednosti, preko aktivizma, do dostupnosti kulturnih sadržaja. Osim toga, aktivni su u pokušaju da omoguće lakše zapošljavanje i napredak u karijeri.

Jedan od predloga je stalno organizovanje aktivnosti o informisanju mladih o samom tržištu rada i vrednosti. Posebno ističemo predloge mladih koji dolaze kod nas sa idejom o pokretanju različitih kulturnih dešavanja i to je ono što nas posebno raduje”, kažu u Kancelariji za mlade.

Foto: Kancelariji za mlade

U njoj rade na uspostavljanju, razvoju i unapređenju lokalne politike za mlade, prepoznaju potrebe, zastupaju interese mladih i obezbeđuju im da se razviju u, kako kažu, odrasle osobe kakve su potrebne društvu.

Podstičemo aktivnosti koje podstiču zaposlenost, unapređujemo neformalno obrazovanje, organizujemo sadržaj za mlade i učestvujemo u svim relevantnim akcijama na lokalu koje se tiču mladih iz oblasti kulture, informisanja, sporta, zdravlja”, kažu u Kancelariji.

Dugoročno teže da promovišu, podstiču i podržavaju omladinsko organizovanje i saradnju javnih institucija sa mladima.

Raspisujemo godišnji konkurs za finansiranje projekata za mlade, koji je namenjen udruženjima za mlade i udruženjima koja se bave mladima. Kroz ovaj konkurs, Grad Niš se trudi da podrži što različitije projekte i upravo tako targetira najaktunije probleme sa kojima se susreću mladi”, objašnjavaju u Kancelariji.

Ponosni su što su podržali ideju grupe mladih okupljene oko Ekološke družine Niš, koja im se obratila za podršku da organizuje humanitarnu akciju sakupljanja plastičnih flaša i čepova.

Izuzetno su se potrudili da animiraju sve građane, ne samo mlade, i prenesu poruku o značaju životne sredine, aktivnog učešća u zajednici i pružanju podrške svojim sugrađanima. Takođe, podržali smo organizaciju izložbe radova učenika Umetničke škole u Nišu, u Oficirskom domu, koja je bila izuzetno posećena. Zatim, omogućili smo mladima da razgovaraju sa omladinskim delegatima u Ujedinjenim nacijama. Takođe, predložili smo i niz aktivnosti koje se vezuju za zaštitu životne sredine, demokratiju, ljudska prava I tako dalje”, nabrajaju iz Kancelarije za mlade.

Foto: Kancelariji za mlade

Kažu da je njihova svrha da čuju inicijative i probleme mladih i da reaguju u skladu sa strateškim okvirom radi unapređenja njihovog položaja. Zato pozivaju mlade da im se obrate preko društvenih mreža, slanjem e-maila na kzm.nis@gmail.com, pozivom na broj 018/504-770 ili da ih posete u Oficirskom domu radnim danima od 7:30 do 15:30.

Pročitajte i Na listi nezaposlenih – 85.000 mladih, većina sa četvorogodišnjom srednjom školom.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.