Vršnjačko nasilje i nasilje na internetu su prioritetni problemi sa kojima se suočavaju mladi i kojima će se posvetiti posebna pažnja od strane Gradske uprave Grada Niša, ali i Nevladinih organizacija za mlade. Na prijemu u Gradskoj kući mladi iz Ćićevca i Niša razgovarali su sa zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović i istakli da je bezbednost mladih, pored zapošljavanja i osamostaljivanja jedan od glavnih problema sa kojima se suočavaju mladi ne samo u Srbiji već i u čitavom svetu.

Članica Nevladine organizacije za mlade “Okular” iz Ćićevca Anica Stamenković kazala je da su radeći sa mladima u sklopu projekta “Mladi i mediji za demokratski razvoj” podržanog od strane Švedske koji je spojio mlade iz Niša i Ćićevca došli do saznanja da je jedan od problema koji “muči” mlade upravo bezbednost.

Foto: Grad Niš; Anica Stamenković; Okular Ćićevac

“Kada to kažem ne mislimo samo na ulicu, osvetljenje, već na diskriminaciju u školama , mislimo na vršnjačko nasilje pa smo shodno tome odlučili da sa mladim ljudima organizujemo istraživanje koje će obuhvatiti veći broj mladih i koje će imati cilj da mladi ukažu na to gde se osećaju nebezbedno, da ukažu na vršnjačko nasilje i bilo koji vid nasilja prema njima i da pokušamo da te probleme rešimo. Vršnjačko nasilje je prisutno svuda u svetu i ozbiljan je problem koji ostavlja teške posledice po društvo”, kaže ona.

Anica je istakla da joj je drago što vidi da se u Nišu “čuje glas mladih” i da je dijalog između mladih i donosioca odluka od velikog značaja za društvo.

Foto: Grad Niš; Mladi iz Niša i Ćićevca u poseti Gradskoj kući

“Nekada sam imala i negativna iskustva da možda donosioci odluka ne žele dijalog sa mladima, ne žele da čuju mlade. Drago mi je što to u Nišu nije tako, drago mi je što postoje različita tela, različiti mehanizmi za različite stvari koje interesuju mlade. Što imate želju da razgovarate sa nama , da se upoznate sa mladima iz vaše sredine. Od velikog je značaja za grad  što postoji Kancelarija za mlade koja  radi izuzetan posao i Savet za mlade koji verujem da nema lak zadatak da prepozna potrebe mladih u svom gradu.  Želim da se zahvalim mladim ljudima iz Niša koji su ovde, imate izuzetne mlade ljude”, rekla je Anica.

Anica je najavila dalje aktivnosti koje će “Okular” iz Ćićevca sprovoditi sa mladima u Nišu te je u planu nastavak saradnje sa Kancelarijom za mlade u Nišu kao i dijalog mladih sa predstavnicima Grada te edukacija mladih po pitanju njihove bezbednosti u školama, na ulici, ali i na internetu.

“Ovaj projekat “Problem, promena, akcija” sprovodimo u saradnji sa SE serbianews portalom iz Niša koji su nam partneri i od izuzetnog značaja, jako dragi ljudi koji izveštavaju o mladim ljudima u Nišu”, kazala je Anica.

Projekat: Problem, promena, akcija

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović rekla je da ono što mladi nose , a to je  kreativnost, ideje, znanje kao i prepoznavanje svega što muči i tišti mlade ljude  jako značajno ne samo za lokalne samouprave već i za državu kako bi adekvatno reagovala.

“Ja znam da je obrazovanje na prvom mestu kada su u pitanju mladi, jer to jeste i budućnost naše države ali i takođe moramo sada da iznesemo podatak koji je negde nezvaničan da nas je manje  preko 860. 000 po zadnjem popisu stanovništva i to jeste alarmantno i to jeste signal za državu i za sve nas da upravo motivišemo vas mlade u zapošljavanju, osamostaljivanju i kreiranju vaših porodica što će verovatno i sigurna sam  biti prioritet nove Vlade”, rekla je Davidović.

Foto: Grad Niš; zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović

Ona je istakla da su nasilje nad mladima i decom prepoznali kao jedan od prioritetnih problema koje u narednom periodu treba rešavati.

“Mi smo radili jedno istraživanje u svim školama u gradu gde smo dobili u kojoj školi je povećano vršnjačko nasilje, a gde je smanjeno i sve to smo prezentovali direktorima škola kao i predsednicima opština u Nišu kako bi se uticalo na to da se na pojedine škole obrati pažnja, a da se sa druge strane pokaže primer “dobre prakse” gde je nasilje smanjeno. Mi kao grad planiramo i da otvorimo posebnu jedinicu u sklopu Sigurne kuće koja će biti Savetovalište za decu i mlade koji trpe najgore vrste nasilja”, kazala je ona.

Ona je podsetila da je Grad Niš prvi grad u Srbiji koji je na Skupštini sednice grada 2012. godine doneo odluku o osnivanju Kancelarije za mlade.

Foto:M.K.; Mladi iz Niša i Ćićevca u poseti Gradskoj kući

“I naš lokalni parlament ima Savet za mlade, koji je u koordinacija sa Kancelarijom za mlade i prepoznaje sve ono što jeste problem mladih čitavog grada Niša. Jako je važno da napomenemo da se glas mladih u našem gradu čuje i da sve ono što jeste značajno za budućnost našeg grada, a mladi su budućnost  je tema gradske vlasti”, zaključila je Davidović.

Pročitajte i Kancelarija za mlade u Nišu: “Želimo da glas mladih bude još glasniji”.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.