Epolete, uniforme, značke, oružje, stripovi, kovanice, novčanice, ploče, nakit, srebrno posuđe i drugi stari i vredni predmeti deo su kolekcionarske ponude 40 učesnika iz Srbije, Severne Makedonije i Bugarske na  Međunarodnom susretu kolekcionara, numizmatičara i filatelista u Domu Vojske u Nišu.

Posetioci su uživali u veoma raznovrsnoj ponudi i predmetima koji predstavljaju različite istorijske periode srpske i svetske istorije. Jedan od izlagača bio je Dušan Dalašević iz Udruženja za negovanje tradicije “Via Antica” iz Niša, koje je i organizator sajma.

Foto: M.K.; Sajam kolekcionarstva Niš

“Ne bih mogao da izdvojim neki predmet jer je za svakog kolekcionara njegova zbirka najvrednija, ali današnja ponuda je jako dobra, svi kolekcionari mogu da ovde obogate svoju zbirku”kaže Dušan.

Udruženje “Via Antica” nastalo je sa ciljem da se očuva tradicija i istorija i da se kroz zanimljive istorijske predmete prikažu delovi istorije građanima pre svega mlađoj generaciji koja bi trebalo da neguje kulturnu baštinu i da pokaže interesovanje za svoje korene, tradiciju i pretke.

Sa svojom braćom sakuplja militariju – uniforme, ordenje i oznake koji potiču iz perioda od Prvog svetskog rata do danas. Omiljeni su mu predmeti iz doba Kraljevine Jugoslavije – posebno epolete, bajoneti i sablje. 

Foto: M.K.; Sajam kolekcionarstva Niš

Upravo taj istorijski period inspiriše kolekcionara Jugoslava Cvetkovića iz Leskovca.

“Imam lepe predmete iz tog doba – ordenje, medalje i stari nakit”, priča Jugoslav.

Kolekcionarstvom se bavi dve decenije, ali to vreme je za njega proteklo jako brzo jer uživa u ovom poslu i nisu mu važne samo materijalne stvari već druženje sa kolegama.

“Meni je to prošlo kao sekunda. I sve mi je drago, ne mogu da ništa posebno izdvojim. Ne vezujem se za materijalne stvari. Niko od nas nije došao ovde zbog novca, nego da se družimo i razmenjujemo iskustva. Pozivam sve ljude, pogotovo mlade, da posećuju ovakve sajmove”, govori Jugoslav.

Najmlađi na današnjem sajmu bio je Aleksa Radosavljević iz Negotina. Njegova porodica se generacijama bavi ovim poslom, a on je predstavnik treće generacije kolekcionara u njegovoj porodici.

Foto: M.K.; Sajam kolekcionarstva Niš

“Doneli smo novčanice iz naših krajeva, satove, stvari iz rimskog doba. Od mog dede do mog ujke i mene – svi se bave kolekcionarstvom. Bavimo se i etno-turizmom u Rogljevu, otud je potekla i ljubav prema kolekcionarstvu. Održavamo tradiciju”, govori Aleksa koji na sajmovima retko sreće svoje vršnjake.

Omiljeni kolekcionarski predmeti koji se čuvaju u njegovoj porodici su kovanice iz različitih zemalja koje oslikavaju svaku državu i istorijski period iz koga potiču. Svaki predmet nosi važnu i zanimljivu priču i predstavlja “blago” za ljubitelje istorije.

“Svaka predstavlja državu i vreme odakle potiče, svaka priča priču o sebi i svom dobu, bilo da je iz Mađarske, Austrije”, govori ovaj zaljubljenik u istoriju.

Organizatori najavljuju da će naredni međunarodni sajam biti održan 25. decembra. Dolazak su najavili i gosti iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Pročitajte i Istoričar iz Niša poseduje zavidnu kolekciju od 230 šlemova.