Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se nešto više od 85.000 osoba do 30 godina starosti. Kada je reč o njihovom obrazovanju, 44 odsto ima 4. stepen stručne spreme, 14 odsto je sa završenim osnovnim studijama, dok samo dve mlade osobe na ovoj listi imaju 8. stepen stručne spreme. 

Mladi čine petinu ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji. Uz pomoć savetnika niške filijale Nacionalne službe posao traže 5.723 mlade osobe iz Niša i njihova 123 vršnjaka iz Ćićevca. U oba mesta, najviše je onih koji su završili četvorogodišnju srednju školu

Dok statistika Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da se iz godine u godinu broj mladih na evidenciji smanjuje, „Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2022. godinu“ Krovne organizacije mladih govori da se tek manje od četvrtine nezaposlenih mladih tamo i registruje.

Na evidenciji nije Bogdan Trajković iz Niša, koji stalni posao neće tražiti dok ne završi studije elektronike.

“Posle gimnazije upisao sam fakultet, baš kao i većina mojih drugova. Neki su odustali od studija posle godinu, dve i traže posao ili rade… Za mene to nije bila opcija, želim da završim fakultet, a usput učim sve što mogu o svojoj profesiji, raspitujem se o poslovima, razmišljam gde bih mogao da konkurišem. Pošto sam fokusiran na fakultet, radim samo sezonske studentske poslove i stalno zaposlenje planiram posle diplomiranja”, priča Bogdan. 

Njegova vršnjakinja iz Ćićevca Aleksandra Paunović kaže da je najveći problem mladih iz njenog okruženja to što premalo poslodavaca raspisuje oglase za posao, kao i premalo onih koji nude prihvatljive i korektne uslove rada. 

“Veruje se da prednost imaju mladi koji su članovi političke partije ili imaju nekog prijatelja koji im može pomoći da lakše dođu do posla. Zato posežu za poslovima u susednim gradovima poput Paraćina i Kruševca, ali i većim gradovima u Srbiji poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca…”, kaže Aleksandra.

Dodaje da se njeni drugovi o poslovima uglavnom informišu jedni od drugih, ili tako što pretražuju sajtove za zaposlenje. 

Nedostatak motivacije ili veština – prepreke mladih ka zaposlenju

Iz Kabineta direktora Nacionalne službe za zapošljavanje za SEserbianews kažu da je nezaposlenost jedan od najvećih izazova mladih na evropskom i nacionalnom nivou. Prema njihovim rečima, unapređenje položaja mladih na tržištu rada predstavlja jedan od ključnih ciljeva i prioriteta Strategije zapošljavanja u Srbiji za period od 2021. do 2026. godine

 „Mladi pripadaju kategoriji teže zapošljivih lica imajući u vidu prepreke sa kojima se suočavaju na tržištu rada, kao što su nedovoljna motivacija za traženje posla, nedostatak digitalnih veština i drugo“, kažu u Nacionalnoj službi.

Zato, dodaju oni, njihova podrška mladima obuhvata mere koje jačaju motivaciju za aktivnim traženjem posla i pripremom za tržište rada, kao i mere stručnog osposobljavanja i zapošljavanja, a primeri toga su online platforme za obuku za aktivno traženje posla ili obuka „Put do uspešnog preduzetništva“.

Nacionalna služba je ove godine raspisala 13 javnih poziva za poslodavce i nezaposlene koji se tiču stručnog osposobljavanja i povećanja mogućnosti za zapošljavanjem. Za mlade su namenski raspisana četiri – „Moja prva plata“, zatim za realizaciju mere stručne prakse, za realizaciju mere pripravništva za mlade sa visokim obrazovanjem i za realizaciju mere pripravništva za nezaposlene sa srednjim obrazovanjem

Foto: Okular

Iz Službe kažu je važan individualan pristup prema mladima.

„Jedan od rezultata ogleda se u dobijanju objektivne slike o poziciji lica na tržištu rada, kao i spoznaje mogućnosti i potreba od strane nezaposlenog. Onima koji imaju preduzetničku ideju i zainteresovani su za pokretanje sopstvenog posla, obezbeđene su obuke za razvoj preduzetništva, subvencije za samozapošljavanje i pružanje pomoći novoosnovanim privrednim subjektima u prvim godinama poslovanja“, kažu iz Nacionalne službe.

Dodaju je da je izuzetno važno da mladi koji traže posao budu informisani o zanimanjima, obrazovnim putevima i mogućnostima zapošljavanja, kao i da im je dostupno savetovanje o mogućem razvoju karijere. Uz pomoć psihologa, nezaposleni sagledavaju svoje sposobnosti, osobine ličnosti, interesovanja i motivaciju kako bi doneli „promišljene odluke u skladu sa realnim mogućnostima“.

Pročitajte i Nekada mladi poslanik, danas društveni aktivista Miloš Bošković: “Najbitnija je motivacija”.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.