Život bez glutena

Nišlijka Marija Antić, zbog zdravstvenih problema morala je da promeni svoju ishranu. Počela je sa bezglutenskom ishranom, ali u Nišu nije postojala nijedna pekara gde bi mogla da kupi pecivo bez glutena što ju je navelo da pored promene ishrane i zdravijeg načina života otvori i orginalnu pekaru na jugu Srbije.

Marija može da napravi sve od bezglutenskog brašna, a jedinstven u celom svetu je njen burek bez glutena.

“Uspela sam da napravim burek bez glutena i ljudima se zaista dopada. Često šaljem pakete u inostranstvo, moj burek je došao i do Amerike. Kod njih je bezglutenska ishrana mnogo razvijenija, ljudi su svesni benefita ovakve ishrane dok kod nas još uvek to nije slučaj. Tek kada imamo problem mi onda tada počnemo da razmišljamo o zdravijoj ishrani”, kazala je Marija za SE serbianews.

Burek bez glutena
Foto: Privatna arhiva

Ona je po struci prehrambeni tehničar, ranije se bavila drugim posovima, ali smatra da je budućnost u zdravijoj ishrani.

“Rad sa bezglutenskim testom je mnogo teži negoli sa običnim testom. Moji prvi hlebovi su bili katastrofalni, komplikovano je raditi sa tim brašnom, tvrdo je dosta. Sve što znaš da napraviš sa glutenskim testom, sve to treba da zaboraviš i kreneš iz početka i učiš sve novo”, rekla je Marija.

Ona dodaje, da kada se oduzme gluten, testo više nema tu rastegljivost i mogućnost oblikovanja te je zato mnogo teže raditi sa bezglutenskim brašnom, ali ne i nemoguće. Marija je uspela da napravi apsolutno sve počevši od mafina, pica, pita, plačinki pa do čuvenog bureka i gotovih jela.

“Posebno je važno da se podigne svest u narodu šta znači ishrana bez glutena. Ja sam dobila celijakije i da dođem do te dijagnoze bilo mi je potrebno pet godina. Do takve dijagnoze se dolazi jako teško kod nas jer je to bolest sa “hiljadu lica”. Obuhvata veliki spektar simptoma, dovodi do bola u stomaku, upale tankog creva, povraćanja, oštećenja srca, jetre. Često kod dece izaziva nizak rast i druge probleme. Utiče na plodnost žena i muškaraca, ali I na psihičko stanje osobe koja nije tolerantna na gluten. Ljudi moraju da shvate da je hrana lek”, kaže Marija.

Foto: Privatna arhiva

Ona dodaje, da su ljudi u našoj zemlji čuli možda po prvi put, za bezglutensku ishranu kada je teniser Novak Đoković počeo da se hrani na taj način.

“Sada zbog toga, neki, smatraju da je to neka vrsta pomodarstva, ali to je ustvari nama lek. Svima koji imamo problem sa glutenom, jer njega ima svuda, ima ga skoro u svakoj hrani, a čovek koji ima celijakije mora da pazi da ne bi uneo u svoj organizam gluten koji je jako štetan po njega. To je isto kao i sa autom koji troši određenu vrstu goriva, koje je možda skuplje, ali šta će da se desi ako umesto goriva sipate vodu vašim kolima?”, pita se Marija.

Ona dodaje, da je svesna kako je bezglutenska ishrana skuplja u donosu na uobičajnu i da njeno brašno košta 650 dinara 1 kilogram dok je obično brašno znatno jeftinije.

“Četvrtina bureka bez glutena je 250 dinara i to jeste skuplje, ali kada bi se podigla svest ljudi i kada bi se više koristila bezglutenska ishrana cene bi počele da padaju. Isto tako svi koji imaju neke zdravstveni problem, dijabetes, neki ekcem, raznorazne bolesti  i kada posete doktora on prepiše probiotik, nešto za želudac i slično onda ti nakupuješ neke lekove koje piješ da bi lečio ono što si pojeo”, ističe Marija.

Foto: Privatna arhiva

Ona je dodala, da ako posle obroka nemate energiju i osećate se pospano znači da ste uneli u svoj organizam nešto što vam ne odgovara i da je vreme da probate zdraviju varijantu.

Marijinu pekaru možete naći u ulici Vožda Karađorđa 30 u Nišu.

Više informacija na sledećem linku: https://www.facebook.com/glutenfreenis/.

Pročitajte i Besplatan obrok za trudnice u restoranu gimnazijalke iz Niša.