Poskupljenje osnovnih životnih namernica, stanarine i komunalija uticalo je na sve građane Srbije. O cenama pričaju gotovo svi bez obzira na profesiju kojom se bave, kalkulišu i pokušavaju da “izguraju” mesec do sledeće plate, penzije, honorara. Sve to pogađa i mlade ljude, pogotovo studente koji su iz manjih gradova i mesta došli na školovanje u Niš. Kažu da se odriču brojnih stvari da bi platili kiriju i račune.

Studentkinja Pravnog fakulteta u Nišu Aleksandra Ilić primećuje da su najviše poskupele namirnice i da ona zato hranu često donosi od kuće.

“Prošle nedelje smo bili da kupimo kilogram piletine koja je letos koštala 580 dinara, a sada je već 890, i to u jednoj od povoljnijih mesara, tako da je stvarno teško priuštiti neke stvari. Ja, doduše, donosim i od kuće jer sam sa sela i mogu povoljnije da izađem na kraj, ali ako bi se kupovalo sve, bilo bi jako teško“, kazala je Aleksandra.

Studenti  kriza
Foto: V.M.R; Studenti Pravnog fakulteta u Nišu žale se na poskupljenje

Ona dodaje da se studenti najviše odriču izlazaka, kafe u kafićima, pa i nekih komada garderobe koje bi voleli da priušte.

“Poskupela je i kozmetika kako za nas žene, tako i za muškarce. Cena školarine nije mnogo promenjena, skuplja je za 3.000 dinara, što nije mnogo, ali su zato troškovi stanovanja mnogo viši u odnosu na prošlu godinu“, kaže Alekasandra.

Živi sa dve drugarice u dvosobnom stanu sa komija deli kiriju, tako da joj mesečno ona iznosi 150 evra, dok joj je za osnovne namirnice i komunalije potrebno još 30.000 dinara. Kako kaže, bez bilo kojih drugih troškova, za mesec dana mora da potroši oko 450 evra.

„Nema više izlazaka u grad, odričemo ih se, možda se čak i odreknemo nekih kafa i kolača s obzirom na to da je sve poskupelo, druženja organizujemo kod kuće, jedni kod drugih odlazimo na kafu“, kaže Aleksandra.

I njena kolegenica Nevena Gušlješević potvrđuje da je studentima jako teško zbog svih poskupljenja.

“Pošto nas tri delimo kiriju, podnošljivo je, ali su stvarno stanovi skupi. Da jedan student živi sam, stvarno je teško priuštiti”, kazala je Nevena.

studenti pravnog fakulteta u Nišu
Foto: V.M.R; Nevena radi u marketu dok studira

Ona je počela da radi u marketu da bi mogla da obezbedi neke stvari.

“Odrekli smo se izlazaka, garderobe, pa i nekih namirnica. Mora se platiti stan, troškovi, hrana, rata fakulteta… Svi obavezni troškovi su nekih 40.000 dinara. Kada se to plati, ne ostane mnogo”, kaže Nevena.

Pored svih problema sa kojima se suočavaju, opšti utisak je da su ipak pozitivni i da svoje probleme rešavaju uz osmeh. Pronalaze način da se okupljaju i neguju svoja prijateljstva jer, osim učenjem, studentski dani treba da budu ispunjeni druženjem i zajedničkim događajima koje će dugo pamtiti.

Pročitajte i Pandemija narušila mentalno zdravlje mladih.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.