Ljubitelji fudbala svakoga dana se okupljaju u Nišu da bi razmenili sličice i što pre popunili svoje albume “Katar 2022”. U blizini raskrsnice Bulevara Nemanjića i Blagoja Parovića možete u večernjim satima videti grupu ljudi, starih i mladih kako strpljivo proveravaju spiskove, gledaju sličice i pokušavaju da pronađu one koje im nedostaju. Tradicionalna “menjaža” se u Nišu održava pred svako Svetsko fudbalsko prvenstvo i za kolekcionare “male i velike” predstavlja pravi užitak i daje dodatnu čar najvažnijem fudbalskom događaju.

Na “menjaži” smo zatekli roditelje sa decom, ali i starije građane koji ne propuštaju ovaj jedinstveni događaj.

Foto: M.K.; Menjaža u Nišu

“Mi smo kasno krenuli da skupljamo sličice tako da nam još uvek treba mnogo da bi popunili album ali tek sada vidim koliko je detetu drago kada na menjaži nađe sličicu koja mu nedostaje. Mnogo je srećniji nego kada jednostavno kupi sličice, ovo ima neku svoju draž, bez obzira da li je sunce, kiša ljudi su ovde i razmenjuju sličice , iskustva , druže se , navijaju”, kazala je mama koja je dovela svog sina Aleksu da okuša sreću i pronađe sličice koje mu nedostaju.

Desetogodišnji Petar Lazić došao je sa drugog kraja grada jer je, kako kaže, ovde “glavna menaža”. Njemu nedostaje još samo 19 sličica da popuni album.

“Volim da igram fudbal i igram ga stalno sa drugarima. To mi je omiljeni sport, ali volim i sličice”, rekao je Petar kome su do kraja “menjaže” nedostajale još samo pet sličica da popuni album.

Foto: M.K.; Menjaža u Nišu

Najveća radost je kada u kesici pronađu nekog srpskog reprezentativca ili jednu od sličica koja je najtraženija jer najčešće baš ona nedostaje svima i mogu je lako zameniti za više sličica, a to je sličica čuvenog argentinskog reprezentativca Mesija.

Za album “Katar 2022” potrebno je da se prikupe 638 sličica i 32 grbova  reprezentacija. Potraga za retkim sličicama je možda i najzanimljivija. Postoje i brojne grupe na društvenim mrežama gde se razmenjuju sličice, a uveden je i  digitalni album koji je “lansiran” pred prvenstvo u Južnoj Africi 2010, a može se čuvati i popunjavati besplatno – na pametnom telefonu ili računaru. Aplikacija svakog dana poklanja dve digitalne kesice sa po pet sličica, koje u realnosti koštaju po devedeset dinara.

Foto: M.K.; Menjaža u Nišu

Da bi se popunio jedan album potrebno je oko 13 hiljada dinara, zato je “menjaža” važna jer na taj način može mnogo da se uštedi.

Građani Niša se okupljaju sve dok traje prvenstvo i dok ne uspeju da pronađu sve što im nedostaje kako bi popunili album, a “menjaža” osim ekonomskog faktora ima i onaj drugi društveni koji je možda i značajniji za sve one koji “jedva čekaju” Svetsko prvenstvu da navijaju, druže se i uživaju u najboljem fudbalu, ali i skupljanu sličica i popunjavanju svojih albuma koje sa ponosom čuvaju.

Svetsko prvenstvo u Kataru trajaće do 18. decembra, a večeras će se Srbija suočiti sa Brazilom.

Pročitajte i Otvoren konkurs za izlagače na novogodišnjem festivalu “Niš u srcu”.