Više od 16 miliona evra država je izdvojila za novu terminalnu zgradu i uređenje prostora aerodroma. Danas je u sedištu Aerodroma Srbije doo u Nišu potpisan ugovor sa kineskom kompanijom. Ministar Vesić ističe da će kineska kompanija uspeti da završi radove na pristupnim saobraćajnicama aerodroma do otvaranja nove terminalne zgrade, predviđenog za 1. jul.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, istakla je značaj ovog događaja za grad i region: “Čestitam svim Nišlijama potpisivanje ovog važnog ugovora. Ovo je važan dan za naš grad, za ovaj deo Srbije, i ovim pokazujemo da je odluka naših odbornika bila vrlo dobra, odnosno odlična, kada smo odlučili da naš aerodrom u Nišu preuzme država i rukovodi njime.”

Kako je kazala više od 10 miliona evra je uloženo u rekonstrukciju zgrade terminala i da će to biti moderna zgrada koja može da parira aerodromima u drugim evropskim gradovima.

“Verujem da ćemo imati još više putnika i više podataka, pre svega o tome koliko se i poslovnog sveta odlučuje da investira u naš grad i ovaj deo Srbije, ali takođe i broj turista koji dolaze zahvaljujući upravo letovima do Niša u naš grad. Zahvaljujući državi dobili smo i 7 subvencionisanih letova Air Serba. Avio kompanije lete iz našeg grada. To je nama prozor u svet i dolazak pre svega novih investitora. To je nama važno jer zahvaljujući ovim radovima i budućem uređenju saobraćajnica unutar samog ovog kompleksa dobijamo mogućnost da povećavamo u državi BDP, zapošljavamo radnike, smanjujemo nezaposlenost koja je u ovom trenutku u Nišu 17 hiljada, i da podižemo, pre svega, standard života Nišlija i ljudi koji žive u ovom delu Srbije”, rekla je Sotirovski.

Podsetila je na važnost rekonstrukcija pruge do Dimitrovgrada i rekonstrukcija pruge do Brestovca, kao i brze pruge do Beograda.

“Time postajemo pravi železnički čvor, i ono što je najvažnije, pravimo osnovicu za izmeštanje pruge iz Niša, što nam je u ovom trenutku najveći problem, i zaista verujemo iščekujemo taj dan kada će krenuti radovi na ovim železničkim pravcima”, kazala je Sotirovski.

Direktor kompanije China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, gospodin Zhuaang Yong, izrazio je zadovoljstvo zbog saradnje i najavio kvalitetan rad na projektu: “Danas je početak novog projekta, kao što je niški aerodrom, dobar pokazatelj da će ovakvim jednim projektom i ovakvim vidom saradnje u budućnosti pružati obostranu podršku i ostvarivati dobre rezultate na budućim projektima.”

Ministar u Ministarstvu saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture, Goran Vesić, naglasio je značaj ulaganja u infrastrukturu: “U Srbiji zaista radi mnogo kineskih kompanija i ja to sa ponosom kažem. Vaša kompanija je jedna od najboljih kompanija iz Kine koja radi u Srbiji. Hvala vam na tome i možete da budete ponosni na svoje ljude koji tu sede oko vas. Nisam slučajno izabrao vašu kompaniju da radi ovaj posao zato što sam siguran da će vaša kompanija uraditi ono što smo se dogovorili, a to je da će odavde krenuti putnici 1. jula ove godine.”

Mihajlo Zdravković, direktor Aerodroma Srbije doo Niš rekao je da je pre dve godine, ovde na istom mestu prilikom polaganja kamena temeljca za zgradu naš san o izgradnji nove terminalne zgrade danas postaje java i da tu ne smemo da stanemo i nismo stali, pre svega zahvaljujući predsedniku Republike Srbije, Vladi Republike Srbije i nadležnom Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture.

“Danas ovde u Nišu, u sedištu privrednog društva Aerodroma Srbije, čiji je vlasnik Republika Srbija, potpisujemo ugovor i počinjemo radove na izgradnji interne saobraćajne infrastrukture na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu. Ne mogu a da ne ponovim da je naš aerodrom preživljavao razne tranzicije, da je bilo i više i manje letova nekada i bez njih, da je bombardovan, da se zbog njega protestvovalo, i da i danas, posle ulaganja Vlade Republike Srbije u iznosu od preko 30 miliona evra, postoji neko ko dovodi u pitanje razvoj i opstanak našeg aerodroma”, kaže Zdravković.

Očekuje se da će značajna investicija u aerodromsku infrastrukturu unaprediti putničko iskustvo, omogućiti veći broj letova i doprineti ekonomskom razvoju regiona. Rok za završetak radova je planiran za 1. jul ove godine.

Pročitajte i Niški Aerodrom “Konstantin Veliki” Slavi Sopstveni Rekord – Danica Mihajlović je 422.256. Putnik!