Na jedinstvenoj smotri i takmičenju za mlade inovatore u našoj zemlji, održanoj od 23. do 24. marta u Vršcu, pobednikom je proglašen projekat Vision One – dodatak za naočare koji transformiše obične naočare u pametan uređaj. Ovaj projekat, izveden od strane učenika četvrtog razreda Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” iz Niša, Nikole Ranđelovića i Luke Rakića, osvojio je prvo mesto zahvaljujući svojoj inovativnosti i praktičnoj primeni.

Smotra je organizovana u saradnji Zajednice elektrotehničkih škola Srbije (ZETŠS), Školskog Centra “Nikola Tesla” i Nordeus Fondacije, okupivši 60 učenika iz 15 srednjih elektrotehničkih škola širom zemlje. Predstavljeno je 24 rada na temu “Uređaj primenjiv u svim sferama života”, a takmičenje je zvanično otvoreno u Školskom Centru “Nikola Tesla” u Vršcu.

Foto: Galaksija kup

Posetioci su imali priliku da se upoznaju sa radovima timova iz 15 škola, izložbom “Spektri” Centra za promociju nauke, i radionicama elektronike. Drugi dan je bio rezervisan za takmičarski deo smotre, prezentovanje radova pred žirijem i proglašenje pobednika. Radovi učenika iz različitih gradova izazvali su oduševljenje prisutnih svojom inovativnošću i specifičnim namenama.

Osim pobedničkog projekta Vision One, drugo mesto je osvojio projekat Macro KeyPad (makro programibilna tastatura) učenika iz Novog Sada, dok je treće mesto zauzeo daljinski sistem za kontrolu prikupljanja reciklažnog otpada iz Vršca. Svi projekti su pokazali visok nivo kreativnosti, primenjenog znanja i entuzijazma mladih inovatora.

Pročitajte i SweetNI krem – Ukusna inovacija bez dodatog šećera osmišljena od strane niških talenata.