Foto: Facebook/prof. dr Dragan Milić

Niški kardiohirurzi nakon što su eliminisali liste čekanja na svojoj klinici radeći vikendom, bez ikakve nadoknade, pokrenuli su incijativu za donošenje zakona o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika.

“U cilju rešavanja brojnih i nagomilanih problema u zdravstvenom sistemu Republke Srbije, ceneći potrebu da se pacijent i njegove potrebe vrate u centar pažnje, u želji da se spreči odliv zdravstvenog osoblja iz Srbije u inostranstvo i time dugoročno obezbedi budućnost, sigurnost i stabilnost zdravstvenog sistema naše Otadžbine, u cilju što bržeg eliminisanja svih listi čekanja, Kolegijum klinike za kardiohirurgiju UKC Niš uputilo je inicijativu svim nadležnim državnim institucijama u Republici Srbiji da se donese zakon o nacionalnom značaju zdravstvenih radnika”, rekao je prof. dr Dragan Milić, direktor niške Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

ZAKON O NACIONALNOM ZNAČAJU ZDRAVSTVENIH RADNIKA

ČLAN 1.

Svim zdravstvenim radnicima u Srbiji nakon položenog državnog ispita obezbedjuje se radni odnos u periodu ne dužem od 3 meseca od položenog ispita.

Svim zdravstvenim radnicima obezbediće se radni odnos na neodređeno vreme u periodu ne dužem od godinu dana od položenog državnog ispita.

Kriterijume za prijem u pojedine zdravstvene ustanove definisaće se posebnim Pravilnikom koji će doneti Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima u Srbiji.

ČLAN 2.

Uvodi se moratorijum na mogućnost dvojnog radnog odnosa za sve zdravstvene radnike (u državnoj ustanovi i privatnoj praksi) u trajanju od 5 godina. U tom periodu doneti zakonske odredbe kojim će se obezbediti isti uslovi za rad državnog i privatnog zdravstva. U ovom periodu eliminisati sve liste čekanja i obezbediti pacijentu pravo na izbor gde će se lečiti.

ČLAN 3.

Uvode se platni razredi koji će definisati težinu i odgovornost za svako radno mesto u državnom zdravstvenom sistemu. Osnovni koeficijent (bazični) definisaće osnovnu platu. Pored osnovnog platnog razreda uvode se još 3 platna razreda koji će se razlikovati za 20%, 40% i 60% u odnosu na bazični. Kriterijumi za određivanje platnih razreda definisaće se posebnim Pravilnikom koji će doneti Ministarstvo zdravlja u saradnji sa zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima u Srbiji.

Pročitajte i https://seserbianews.rs/jos-jedan-podvig-niskih-kardiohirurgaoperisana-zena-nakon-mozdanog-udara/.