Foto: https://eparhijaniska.rs/

Nema čoveka koji ne zna za tragičnu ljubav opisanu u Tolstojevom romanu “Ana Karenjina”, ali malo je onih koji znaju da je srce pukovnika Rajevskog po kome je nastao lik čuvenog Vronskog, sahranjeno u Hramu Svete Trojice nadomak Niša. Niška Eparhija krenula je u obnovu ovog zdanja u selu Adrovac, o čemu izveštavaju i mediji u Rusiji, čiji novinari su nedavno obišli  radove sa niškim Episkom Arsenijem.

Nakon tragične smrti Ane Karenjine, Grof Vronski odlazi u srpsko-turski rat, predviđajući da i on odlazi u smrt. Tako je pisao Tolstoj, a legenda kaže da je pukovnik Rajevski u tom ratu i poginuo u selu Adrovac kraj Niša. Ovakav kraj romana istoričare ne iznenađuje, jer je Rajevski poginuo 1876. godine, u vreme kada je Tolstoj još radio na sada čuvenom klasiku.

Nakon smrti, pukovnika Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, njegova majka grofica Ana donarala je veliki novac za izgradnju crkve.

Foto: https://eparhijaniska.rs/

Legenda kaže da je pukovnik Rajevski imao tri srca- jedno je kucalo za domovinu, drugo za ženi zbog koje je napustio Rusiju, a treće je dao Srbiji.

Kažu da je Rajevski ostavio zavet da se njegovo telo sahrani na mestu gde pogine, a da se njegovo srce odnese u Rusiju.

Navodno je ruski vojni hirurg izvadio pukovnikovo srce, ali je ono ostalo zakopano u Srbiji da zauvek u njoj kuca, dok je ogromna masa zahvalnog lokalnog stanovništva uz najviše državne počasti ispratila njegovo telo u Rusiju.

Hram Svete Trojice, koji se nalazi na oko 15 kilometara od Aleksinca nedavno je sa ekipom ruskih novinara obišao i Njegovo Preosveštenstvo Episkop niški Arsenije.

Kako navode na sajtu Eparhije, ova svetinja je simbol zajedničke srpsko-ruske borbe za oslobođenje. Trenutno je  u fazi obnove, kako bi joj se povratio stari, zubom vremena okrnjeni sjaj.

Pročitajte i https://seserbianews.rs/oplenac-karadordevici-crkva-svetog-dorda/.