Foto: Facebook/Dragan Milić

Na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu operisana je žena nakon moždanog udara. Ona je imala zakazanu operaciju karotide, odnosno vene na vratu koja vodi krv iz srca ka mozgu, ali je doživela moždani udar i pala u komu.

“Ovo je prva operacija te vrste na našoj klinici gde je urađena endarterektomija karotidne arterije 45 minuta od nastanka masivnog šloga. Nakon šest dana u komi pacijentkinja se probudila bez ikakvih neuroloških sekvela. U četvrtak je otšla kući, svojoj porodici”, rekao je direktor ove klinike dr Dragan Milić.

Doktor Nenad Ilić, vaskularni hirurg, objasnio je da je operacija bila posebna, iz razloga koji su joj prethodili svega sat vremena pre početka.

“Tu vrstu intervencije često radimo na našoj Klinici, ali karakteristično je to da je žena došla u dosta teškom opštem stanju jer je doživela akutni moždani udar i upala je u komu. Posle kraće neke preoperativne pripreme pacijentkinja je uvedena u salu i operisna je. Urađena je ta intervencija koja se ovde kod nas radi, tzv. everziona  endarterektomija karotidnog krvnog suda na vratu, i narednih šest dana je pacijentkinja bila u komi, da bi sedmi dan se probudila potpuno  svesna. Mi to kažemo čuvanje motorike i senzibiliteta i posle provedena još dva-tri dana ovde na klinici, ona je otišla kući”, rekao je Ilić.

Žena se nakon šest dana kome, probudila zdrava i otpuštena je na kućno lečenje.

Pročitajte i https://seserbianews.rs/niski-hirurzi-odlucili-da-besplatno-rade-vikendom-kako-bi-smanjili-liste-cekanja/.