Foto: Ministarstvo odbrane

Uoči Sretenja – Dana državnosti Republike Srbije, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pripremaju niz manifestacija kako bi obeležili važan trenutak u istoriji zemlje. Sretenje se proslavlja u znak sećanja na 1804. godinu, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak, i isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije.

U sredu, 14. februara, pripadnici Garde Vojske Srbije izvršiće počasnu artiljerijsku paljbu u 16 časova na tri lokacije: na Savskoj terasi na Kalemegdanu, Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu i Niškoj tvrđavi u Nišu. Paralelno sa počasnom paljbom, biće organizovan defile plovila Rečne flotile u Beogradu i Novom Sadu.

U Domu Vojske Srbije u Nišu otvara se izložba Vojnog muzeja pod nazivom „Srbija kroz vreme – 220 godina državnosti”, predstavljajući retko izlagane eksponate koji svedoče o temeljima moderne srpske državnosti.

U istom duhu, Niš će u sredu od 14 časova prirediti prikaz naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije, gde će posetioci imati priliku videti najsavremenije sredstva naoružanja i vojne opreme.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije, Aleksandar Vučić, zajedno sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, prisustvovaće prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u kompleksu Niške tvrđave.

Na dan praznika, 15. februara, Reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izvešće tradicionalne srpske marševe u Beogradu u okviru promenadnog defilea od Kalemegdana do Trga Republike, zajedno sa Policijskim orkestrom Ministarstva unutrašnjih poslova.

Pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvovaće u davanju vojnih počasti prilikom polaganja venca na grob Neznanom junaku na Avali, na centralnoj ceremoniji u Orašcu, i državnoj ceremoniji na Oplencu, istaknuti tokom svečanog uručenja odlikovanja iz nadležnosti predsednika Republike, kao i na komemorativnim skupovima širom zemlje.

Proslava Dana državnosti Srbije kroz obeležavanje Sretenja, 15. februara, objedinjuje identitet države i vojske, oživljavajući najdublje veze u srpskoj državotvornoj tradiciji.

Pročitajte i Sretenjski ustav, Prvi srpski ustanak, dan kada se sreću zima i leto.