poslastičar iz babušnice slavča angelov

U samom srcu Babušnice, poslastičar Slavča Angelov čuva duh i tradiciju ovog mesta praveći neodoljive kolače. Sa više od 60 godina iskustva, Slavča ne samo da je majstor svog zanata, već i strastveni čuvar nasleđenih recepata starim više od jednog veka. Ono što ga izdvaja je posvećenost očuvanju autentičnosti tih recepata, izbegavajući moderne dodatke koji su postali uobičajeni u današnjim poslastičarnicama.

U svojoj osamdesetoj godini, Slavča i dalje zajedno sa suprugom Ivankom vredno radi, obezbeđujući kontinuitet svog zanata. Odlučno odolevaju modernizaciji, ručno praveći svaki kolač i koristeći starinski “smederevac”, praksu koju obećavaju da će zadržati dok god budu odgovorni za poslastice.

“Radimo ovo dok smo moja supruga i ja ovde. Posle nas, ne znam kako će se snajka opredeliti, da li će nas naslediti ili ne. Mi smo na zalasku karijere, oboje smo penzioneri, ali smo ovde prijavljeni kao radnici, drugačije ne smemo da radimo. Ne znamo koliko će trajati, zavisno od zdravlja”, kaže Slavča Angelov.

poslastičar iz babušnice slavča angelov

Naučivši zanat u Babušnici kod majstora Nikole Igića, Slavča je prvobitno pravio bombone, a od 1986. godine samostalno vodi poslastičarnicu. Tokom godina, poslastičarnica se transformisala, prelazeći sa pravljenja ogrlica, bombona i slatkiša na zadovoljavanje potreba mlađe generacije, proizvodeći kolače, princes krofne, torte i bombice.

Mušterije svakodnevno dolaze u njihovu radnju, privučene ljubavlju prema njihovim poslasticama i letnjem specijalitetu – sladoledu, takođe pravljenom na pouzdanom “smederevcu”.

“Radimo onako kako smo naučeni od našeg majstora. Supruga je glavna u kuhinji, a ja joj pomažem, nabavljam namirnice i pomažem snajki u radnji”, kaže iskusni poslastičar.

Njegova supruga Ivinka ističe da u njihovoj radnji prave isključivo zdrave poslastice – jaja, orasi, šećer, mleko, lešnik. Čak i sladoled prati staru recepturu nasleđenu od dede Nikole, koji je takođe učio od starih majstora.

“Sladoled sam naučila od bake Sare, njegove supruge. Prihvatili smo sve što su nam oni savetovali i do današnjeg dana nikada nismo imali problema sa sladoledom”, ponosno kaže Ivanka.

Tajna uspeha porodične poslastičarnice porodice Angelov leži u vernosti porodičnoj tradiciji i receptima koji se prenose s kolena na koleno. Putnici koji prolaze kroz Leskovac, Pirot i Niš, kao i oni koji su se preselili izvan Babušnice, obavezno svraćaju po ove čuvene poslastice. Provereni metodi koje su održavali decenijama i dalje osvajaju srca njihovih vernih mušterija.

Pročitajte i Najstariji hrast na Balkanu živi u Srbiji.