U selu Divljane u blizini Bele Palanke, hrast star preko hiljadu godina  i dalje prkosi vremenu. Meštani veruju da ima čudotvorne moći, turisti često posećuju ovaj hrast u čiju karakterističnu šupljinu može da stane desetak ljudi.

Prema rečima meštana, hrast su zasadili podanici makedonskog cara Samuila u 10 veku. Ovu priču oni prenose sa kolena na koleno i rado je prepričavaju turistima koji dođu da posete najstariji hrast na Balkanu.

Dugo se verovalo se da se oko hrasta krije blago još iz vremena Turaka.

“Mnogi su pokušavali da pronađu, blago za koje se veruje da je ostalo od Turaka koji su karavnima prolazili ovim prostorima ka Istanbulu. Svakom ko je kopao i pokušavao desila se neka nesreća, vremenom su ljudi shvatili da to ne treba da se dira i odsutali su od traženja”, kazala je Ivana Pešić iz Bele Palanke.

Najstariji hrast na Balkanu
Foto: Maja Kostić

Prema podacima, Turističke organizacije Bele Palanke, ovaj hrast je najstariji “živi stvor” na Balkanu , kako kažu, on je star 1.023 godine, visok je 13 i po metara i pod zaštitom je države od 1984. godine.

Kako navode u Zavodu za zaštitu prirode Srbije zaštićeno drvo je vitalno i dobrog zdravstvenog stanja. Hrastovi su najčešća zaštićena vrsta u Srbiji.

Bela Palanka imas još mnogo da ponudi, pored najstarijeg hrasta na Balkanu, možete prošetati pored belopalanačkog vrela.

“Krečnjački sastav planinskih masiva Suve planine I Svrljiških planina formirao je podzemne vodene rezervoare iz kojih se javljaju poznata vrela u belopalanačkoj opštini od kojih je najpoznatije kraško vrelo u Beloj Palanci”, kažu u Turističkoj organizaciji Bele Palanke.

Najstariji hrast na Balkanu
Foto: Turistička organizacija Bele Palanke

Vrelo su često opisivali kao “dar božiji” ili “prava blagodet”, oko vrela se nalazi park sa četinarskom šumom. Bela Palanka se nalazi na oko 50 kilometara od Niša.

Pročitajte i Stara planina: Oaza netaknute prirode.