Prvi srpski ustanak

Sretenje se slavi 40 dana nakon Božića 15. februara po gregorijanskom kalendaru. Po narodnoj tradiciji postoji verovanje da se na Sretenje sreću zima i leto. Sretenje se slavilo kao dan državnosti u Kraljevini Srbiji do 1918. godine i nastanka Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca da bi se obnovilo obeležavanje Sretenja od 2002 godine.

Arhivski savetnik u Istorijskom arhivu u Nišu, Boban Janković, rekao je da je za istoriju Srbije ovaj datum značajan jer se u 19. veku desila dva važna događaja, koja su odredila put novoj modernoj Srbiji.

Na današnji dan, februara 1809. godine su narodni prvaci iz beogradske i kragujevačke nahije odlučili da dignu ustanak. Tri stotine ustanika odlučilo je da se bori protiv dahija, pa su pristupili izboru vođe. Pošto su harambaša Stanoje Glavaš i knez Teodosije Marićević odbili da predvode ustanike, za vožda je izabran Karađorđe Petrović.

Boban Janković
Foto: Privatna arhiva

“Kako je započeo ustanak, za relativno kratko vreme Beogradski pašaluk je bio očišćen od Turaka. Vlast je, po zakonu, bila u rukama sultanovim, ali se u stvari nalazila u rukama Karađorđa i ustanika. Svi pregovori vođeni ma s kim i u ma kome obliku, posle toga vremena, vođeni su u ime naroda; sva pisma, žalbe ili molbe nosile su, sem potpisa Karađorđa kao “Vrhovnog predvoditelja naroda srpskog”, rekao je Janković za SE Serbia News.
Kako je dodao, Prvi srpski ustanak podignut je protiv zuluma janičara, ali je već 1805. prerastao u borbu za oslobođenje od petovekovnog turskog ropstva i ponovno stvaranje moderne države Srbije. Osnove državnosti u ustaničkoj Srbiji postavljene su radom Narodne skupštine, Praviteljstvujušćeg sovjeta i donošenjem zakonika. Prvi srpski ustanak utro je put Drugom srpskom ustanku 1815, koji će najzad dovesti do obezbeđivanja autonomije Srbije.
Prema njegovim rečima, drugi važan događaj koji se dogodio u 19. veku, a značajan je za Srbiju, je i Ustav Knjaževstva Srbije, poznat kao Sretenjski ustav, prvi je ustav koji je donet u Kragujevcu 1835. godine. Ustavom je izvršena podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku. Ustavom su zagarantovana prava i slobode građana, kao što su: neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, sloboda kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana, bez obzira na veru i nacionalnost.

“Ono što je važno Ustavom su ukinuti ropstvo i feudalni odnosi, u Srbiji je ropstvo ukinuto gotovo 30 godina pre nego u Sjedinjenim američkim državama! Sretenjski ustav je bio na snazi dve nedelje privremeno je obustavljen početkom marta a 11. aprila 1835. godine konačno ukinut. Srbija je tada bila vazalna kneževina Osmanskog carstva, Porta se protivila njenom donošenju”, kazao je Janković.
On dodaje da je Austrija bila protiv ustava, jer ga ni sama nije imala. Rusija je donošenje ustava prokomentarisala kao “francuski rasad u turskoj šumi”. Pod pritiskom stranih država knez Miloš je morao da ukine ustav.

Foto: Istorijski arhiv Niš

Po uzoru na francuske ustavne povelje od 1814. i 1830. i belgijski ustav od godine urađen je prvi Ustav Srbije. Sretenjski ustav je takođe jedan od prvih demokratskih ustava u Evropi.

Pročitajte i Aprila 1933. godine u Nišu održan zbor na kome je bilo preko 200. 000 ljudi.