Niš, u saradnji sa Vladom Republike Srbije, ambasadom Narodne Republike Kine u Srbiji i Institutom za pojas i put, postaje domaćin spektakularne kineske opere pod nazivom “Zhejiang Vu Opera Troupe”, koja će biti izvedena u Narodnom pozorištu Niš 29. januara, povodom proslave kineske Nove godine.

Ovaj neobičan događaj za nišku publiku priređuje tim od 27 umetnika, među kojima su plesači, pevači i muzičari.

Nastup obuhvata operete koje donose elemente svakodnevnog života. Predstava počinje uz Morskog Zmaja, pozivajući publiku da aktivno učestvuje, a zatim se radnja razvija kroz niz zanimljivih i duhovitih obrta. U okviru opere, posebno se ističu dve solo deonice, gde muzičari izvode kompozicije na tradicionalnim instrumentima Suona i Hui Hu, kako objašnjavaju organizatori.

Kineska Nova godina Niš

Wu Opera, poznata i kao Jinhua Opera, ima istoriju dužu od 500 godina. Ova forma umetnosti obuhvata šest različitih vokalnih stilova, pružajući bogat, vizuelno privlačan i efektan prikaz svakodnevnog života. Od 2008. godine, Wu Opera je deo nacionalnog nematerijalnog kulturnog bogatstva Kine.

Zhejiang Vu Opera Research Institute, osnovan 1956. godine kao Zhejiang Vu Opera Troupe, ima značajnu istoriju. Njihove nastupe pratili su čuveni kineski lideri Mao Cedung, Džou Enlai, Đijang Cemin, Žu Rongđi, Si Đinping, Li Kećijang i mnogi drugi. Od 2009. godine, trupa je dobila misiju gostovanja širom sveta, imajući nastupe u zemljama kao što su Singapur, SAD, Francuska, Austrija, Nemačka, Portugal, Brazil, Kuba, Peru, Južna Afrika, Malavi, Zambia, i još 51 država širom sveta. Kroz više od 300 nastupa u okviru kulturnih razmena, trupa je postala jedna od najpopularnijih kineskih umetničkih trupa, predstavljajući autentičnu kulturu provincije Džeđang i cele Narodne Republike Kine.

Nastup traje 1 sat i 45 minuta, a besplatne karte za ovu izvedbu mogu se preuzeti na blagajni pozorišta. Radno vreme blagajne naredne nedelje je od 11:00 do 14:30 i od 17:00 do 20:00, naglašavaju organizatori.

U periodu od 29. januara do 19. februara, Srbija će biti svedok niza manifestacija i kulturnih programa u gradovima Nišu, Novom Sadu, Smederevu i Beogradu, kojima će se obeležiti kineska Nova godina. Ove aktivnosti imaju za cilj predstavljanje bogate kulture Narodne Republike Kine građanima Srbije i jačanje veza u domenu kulture, te promovisanje međusobnog razumevanja, prijateljstva i saradnje u okviru Inicijative Pojas i put.

Pročitajte i Prvi put u Nišu organizovana proslava kineske Nove godine.