U Spomen-sobi u Nišu, ljubitelji poezije mogu sada uživati u blistavoj zaostavštini jednog od najtalentovanijih pesnika posleratne generacije, Branka Miljkovića. Zbirka koja obuhvata preko 1.700 ličnih predmeta pesnika, uključujući pisaću mašinu, rukopise, ličnu biblioteku, odeću i druge intimne artefakte, sada je otvorena za posetioce.

Brankovi roditelji su ovu dragocenost poklonili gradu Nišu 1971. godine, želeći da očuvaju sećanje na sina koji je rođen i živeo u ovom gradu. Izloženi su rukopisi, lična biblioteka i drugi predmeti iz Brankove radne sobe, pružajući dubok uvid u stvaralački svet pesnika. Stalna postavka već je deo ove kolekcije, sa planom za dodatne izmene i dodatke.

Foto: SE Serbia News

Branko Miljković, poznat kao “princ pesnika”, koji bi da je živ, nedavno proslavio 90. rođendan. Njegova poetska ostavština, koja je uključivala i često tumačenu pesmu “Uzalud je budim”, sada je pristupačna i bliža posetiocima spomen-sobe.

Ova inicijativa je deo nedeljnih manifestacija posvećenih Branku Miljkoviću, sa ciljem očuvanja sećanja na pesnika koji je svojevremeno pohađao osnovnu školu i gimnaziju u Nišu. Spomen-soba, osim što čuva uspomenu na pesnika, postala je važno kulturno mesto u gradu.

Foto: SE Serbia News

Osim spomen-sobe, u Nišu postoje osnovna škola, ulica i književna nagrada posvećene pesniku. Spomenik Branku Miljkoviću takođe je postavljen u dvorištu škole i ispred Narodnog pozorišta.

Pročitajte i Film o Branku Miljkoviću premijerno prikazan u Nišu.