Branko Miljković

Film o Branku Miljkoviću premijerno je prikazan sinoć u Nišu. Jedan od motiva koji se provlači kroz film je misteriozna smrt ovog princa poezije. Prema zvaničnim podacima Branko je izvršio samoubistvo vešanjem, ali zbog načina na koji je pronađen, činjenice da nikada nije izvršena obdukcija, mesta gde je pronađen i niza drugih nelogičnosti sumnja se da je ipak reč o ubistvu.

Scenarista i režiser filma “Branko” Miodrag Mića Miljković kaže da je glavni motiv za snimanje filma bila nedovršena istraga o Brankovoj smrti.

Foto: Wikipedia

“Postoji kanonizovana verzija da je Branko izvršio samoubistvo, koju je država forsirala, ali i niz indicija da je reč o ubistvu. Kako, ko i zašto ga je ubio – to ne možemo da tvrdimo. Dali smo par pretpostavki u filmu, ali gotovo je sigurno da je istraga o njegovoj smrti zabašurena i da nikada nije sprovedena do kraja. Porodici nikad nije predat obdukcioni list, što je bilo obavezno posle svakog smrtnog ishoda. Ima još sijaset stvari koje govore u prilog tome da je vlast jedva čekala da se to završi i da se više time ne bavi”, rekao je Miljković.

Kako je dodao, Brankovi roditelji nikada nisu verovali da je on sebi oduzeo život što je i osvedočeno u flimu njihovim autentičnim izjavama. Film prati njegovo detinjstvo, njegovu strast za čitanjem i pisanjem koja se javila od malih nogu. Prožimaju se u filmu i svi užasi rata kao i njegovi gimnazijski dani, osvrće se na vreme kada je umalo izbačen iz škole zbog pisanja erotske poezije.

Foto: Privatna arhiva

“Njegova poezija je preživela. Njena snaga je možda sad i jača nego što je onda bila. U početku su za Branka govorili da nije pesnik, već filozof, smatrali su da on zbunjuje ljude, da je njegova poezija zatvorena”, rekao je Miljković.

Film, dalje, prati Brankov život u Beogradu gde je Branko Miljković studirao filozofiju i živeo u jako siromašnim uslovima. Govori i o devojkama koje je on voleo i kojima je posvećivao najlepše stihove.

“Pisao je rodoljubive pesme, ali i pesme o devojkama u koje se zaljubljivao. Među njima je studentkinja filozofije Madlen, koja se nakon njegove smrti zamonašila. Jednoj od njegovih najlepših pesama, “Uzalud je budim” posvetili smo deo filma”, rekao je MIljković.

Film je rađen u produkciji niškog Synopsis-a, a sniman je godinu i po dana, uglavnom u Nišu, uz nekoliko scena u Beogradu. Prezenter je glumac niškog Narodnog pozorišta Aleksandar Mihailović, a narator Dejan Cicmilović. Branko Miljković je rođen 29. januara 1934. godine u Nišu. Poreklom je iz Gadžinog Hana, a autori filma kažu da je uvek bio ponosan na svoje poreklo. Na njegovom spomeniku isklesano je: “Ubi me prejaka reč”. Njegovo ime ponela je jedna ulica, jedna niška osnovna škola, ali književna nagrada, poetske svečanosti u Gadžinom Hanu i tamošnja manifestacija za đake.