Kineska Nova godina prvi put je organizovana u Nišu, proslava je odpočela “Igrom lavova” u Obrenovićevoj ulici i nastavljena programom i vatrometom na platou ispred Oficirskog doma. Prema kineskom horoskopu godina zeca simbolizuje snalažljivost, druželjubivost i mir.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Niša, prikazom tradicionalnog kineskog folklora, hranom zemalja globalne inicijative Pojas i put među kojima je i Srbija, promovisana je različitost koja spaja i povezuje zemlje i narode doprinoseći njihovom boljem razumevanju i saradnji.

kineska nova godina u nišu
Foto: Grad Niš

Čestitajući Novu godinu svim građanima Kine ma gde oni bili, zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović je istakla da prijateljstva nisu slučajna niti usputna. Trajna prijateljstva, kakva su između Srbije i Kine, temelje se na međusobnom poštovanju i uvažavanju.

“Prijatelj može da saoseća sa problemima prijatelja, ali ono što posebno krasi naše odnose kao prijatelja jeste da se iskreno, obostrano i pojednako radujemo prijateljevom uspehu”, rekla je ona.

kineska nova godina u nišu
Foto: Grad Niš

Ministar savetnik u ambasadi Narodne Republike Kine Tien Jišu rekao je da ovakve manifestacije odražavaju čelično prijateljstvo dve zemlje.

“Niš, kao važan regionalni centar i velika raskrsnica puteva, ima veoma važnu ulogu u unapređivanju i razvoju prijateljskih odnosa i saradnje Kine i Srbije”, istakao je Jišu.

Pomoćnik generalnog sekretara Vlade i predsednik Skupštine Institituta za pojas i put Beograd Danijel Nikolić je rekao da na ovakvim manifestacijama, kao što je obeležavanje kineske Nove godine i promociju globalne inicjative Pojas i put, upoznajemo različitosti koje nas uče da budemo bolji ljudi.

kineska nova godina u nišu
Foto: Grad Niš

“Sa kineskim investicijama u Srbiji naša zemlja je počela da raste”, ukazao je on.

Manifestacija, koja je održana još u Beogradu, Novom Sadu, Boru i Smederevu, imala je je i humanitarni karakter. Organizatori Karavana prijateljstva na putu svile su Vlada Republike Srbije, Ambasada NR Kine u Beogradu i Institut za pojas i put.

kineska nova godina u nišu
Foto: Grad Niš

Sredstva prikupljena u Nišu namenjena su Centru za pružanje usluga socijalne zaštite “Mara”.

Pročitajte i “Medijana” otvorena za posetioce nakon 10 godina.