U Degustaciono-edukativnom centru koji je otvoren u Nišu na jednom mestu će se naći sva tradicionalna jela i proizvodi sa juga Srbije. Cilj ovog centra je pre svega degustacija proizvoda kao i spoj poljoprivrednih proizvođača, ugostitelja i turista.

Predsednica Udruženja ugostiteljsko-turističkih poslenika i jedna od rukovodilaca centra  Ančica Dimitrijević kazala je da će se ovde naći svi proizvodi karakteristični za jug Srbije, a krajni cilj je da se proizvodi plasiraju svuda u svetu sa oznakom “Zalogaj juga” koji će označavati da je proizvod došao sa juga Srbije.

Foto: SE Serbia News

“Želimo i da edukujemo mlade kuvare i kuvarice da budu što bolji u ovom poslu. Niški restorani rade odlično i zbog toga je potražnja za ovom profesijom velika. Mladi mogu da sačuvaju naša tradicionalna jela od zaborava i da ih bude sve više i u restoranima i u hotelima”, rekla je Dimitrijević.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević rekao je da Srbija ima jako kvalitetne proizvode, ali da je do sada bilo problema vezanih za brendiranje proizvoda.

Foto: SE Serbia News

“Mi imamo kvalitetne i zdrave proizvode, ali nismo mnogo radili na geografskom brendiranju proizvoda što je jako značajno. Ovaj projekta je veoma dobra stvar, da se krene snažnije u to i da se naši proizvodi brendirani prodaju svuda u svetu”, rekao je Bogićević.

Degustaciono-edukativni centar želi da mladi ljudi nastave tradiciju te će u ovom prostoru biti obuke za mlade kuvare i kuvarice. Učenica ugostiteljske škole iz Niša Nikolija Dinić kazala je da je jedan od članova kako bi oplemnila svoje znanje i naučila nove stvari koje će joj pomoći u budućem radu.

Foto: SE Serbia News

“Znači nam mnogo novo iskustvo i to što ćemo naučiti ovde, nova jela kako naša tako i inostrana. Moji planovi su da nastavim da učim i postanem profesionalni kuvar. U niškim restoranima, ima dosta posla i traže se mladi ljudi. Ovo je dobar zanat jer posle škole možemo odmah da krenemo sa radom i budemo samostalni”, rekla je Nikolija.

Degustaciono-edukativni centar otvoren je u  Ulici Kosovke devojke u Nišu.

Pročitajte i Nišlije osmislile robota – pastira: Nedostatak pastira sve veći problem u Srbiji.