Arheološko nalazište “Medijana” nakon 10 godina ponovo je otvoreno za posetioce. Ovo je prvi arheološki lokalitet u Srbiji sa više od 1.000 kvadratnih metara mozaičkih podova. Njihova starost se procenjuje na 1.700 godina, a smatra se da je na ovom mestu bila letnja rezidencija cara Konstantina.

Vila je bila raskošno i luksuzno antičko nasleđe u kojoj su imperatori odmarali tokom pohoda. Čitavu deceniju bio je zatvoren zbog radova na pokrivanju vile nadstrešnicom, pa su mozaici među kojima je i glava mitskog čudovišta Meduze, rečno božanstvo Flavus, kukasti krst kao simbol trajanja, kao i nedavno otkrivene najveće carske terme u Srbiji bilo skriveno od očiju javnosti.

Foto: M.K.

“Jako je važno da predstavimo nasleđe najvećeg rimskog imperatora Konstantina, ali je važno da pokažemo da smo mi spremni da to negujemo na ispravan način i prezentujemo kulturno – istorijsko nasleđe. Posetioci će moći videti vilu sa peristilom, otkriveni su mozaici, druge objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela, poput ostataka dve crkve i terme. Jako je važno da ovo nalazište uključimo u školske ekskurzije“, kazala je Vesna Crnoglavac arheolog i v.d. direktora Narodnog muzeja Niš.

Zvaničnom otvaranju prisustvovala je ministarka kulture Maja Gojković, koja je u pratnji gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i drugih čelnika Grada, obišla ovo značajno istorijsko nalazište.

Ona je istakla da je Ministarstvo na pravi način za ovu investiciju u kulturi izdvojilo 185 miliona.

Foto: M.K.

“Zaista mi je veliko zadovoljstvo da na pravi način obeležim ovaj kraj godine, a to je da otvorimo zajedno danas ovo veliko arheološko nalazište “Medijana” i da skinemo simbolično taj mrak koji je postojao deset godina i što se tiče kulture, i što se tiče istorije, i arheologije nad ovim, zaista predivnim i vrednim, veoma značajnim arheološkim nalazištem”, rekla je Gojkovićeva.

Ona je istakla da je važno da mlađe generacije posete ovaj lokalitet kao i da đačke ekskurzije budu usmerene ka Nišu kako bi se naši najmlađi upoznali sa veličanstvenom istorijom Srbije i svetske civilizacije.

“Za nekoliko dana biće otkrivena i dva nedostajuća mozaika i svi će moći da uživaju u spoju umetnosti, turizma, kulture i obrazovanja na pravi način”, rekla je ona.

Foto: M.K.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da je na proleće u planu velika svečanost kako dolikuje ne samo Medijani već i gradu kakav je Niš, a da je Medijana zvanično otvorena za posete od danas.

“Tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenju u gradu Nišu, zbog svega onoga što nam je ostavio, a možda smo negde to i krili od javnosti svih ovih godina. Sada otvaramo Medijanu za posetioce, a na proleće planiramo da napravimo jednu veliku svečanost kako dolikuje, ne samo “Medijani”, već i Gradu. Verujem da ćemo u narednom periodu imati i arheologe koji će dolaziti da pomožu našim arheolozima da istraže ovo čitavo prostranstvo koje još uvek ne znamo šta krije i na taj način se upišemo na arheološku mapu sveta “, kazala je Sotirovski.

Pročitajte i Istorija Tvrđave.