Jasmina Barać Perović je prva je i jedina osoba sa invaliditetom koja je odbornik u Skupštini grada Niša. Na samom početku rada počeli su i problemi, kako kaže, u zgradi Skupštine ne postoji lift, jako je teško da dođe do govornice i potrebna je čitava logistika kako bi obavljala svoju funkciju. Ona je i osnivač Udruženja studenata sa hendikepom, a njena borba za prava osoba sa invaliditetom počela je u ranoj mladosti.

“Ja sam bila jedina studentkinja sa invaliditetom u Nišu, u to vreme nije bilo ničega, nije bilo rampi, personalnih asistenata. Na moju inicijativu postavljena je prva rampa za osobe sa invaliditetom na Pravnom fakultetu u Nišu kada sam ja počela da studiram”, kazala je Jasmina za SE Serbia News.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Preko Udruženja studenata sa hendikepom ona je želela da ostvari svoju viziju da osobe sa invaliditetom imaju sva prava i želela je da posebno utiče na mlade ljude. Kako ističe obrazovanje je najbitnije jer bez obzira koji invaliditet imaju jedino preko obrazovanja mogu da ostvare uspeh i bolji život.

“Za mene je bio veliki izazov kada su me kao nestranačku ličnost stavili na listu vladajuće partije. Ali ja sam kao večiti borac se nadala da mogu da promenim nešto i po cenu zdravlja. Ušla sam stvarno sa puno ideja i entuzijazma, međutim odmah u startu sam naišla na probleme jer u Skupštini grada nije bio toalet već čučavac što ja kao osoba sa 100 odsto invaliditeta nisam mogla da koristim. Izborila sam se da se napravi toalet adaptiran za osobe sa invaliditetom. Što se tiče lifta ove godine je usvojen predlog za njegovo postavljanje, a dok se ne postavi, još uvek me nose stepenicama, što je meni jako neprijatno zbog toga sam jako srećna što je na moju inicijativu Skupština grada jednoglasno usvojila da se u budžetu za 2023. godinu nađe i ta stavka “, rekla je Jasmina.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Jako joj je teško i da dođe do govornice i kada do nje stigne ne postoji rampa da bi mogla samostalno da se popne i da govori za govornicom kao i svi ostali. Potreban je neko jak da je popne jer je taj stepenik za nju nepremostiv te je često njen brat izlazio sa posla da bi joj pomogao. Najčešće govori sa svog mesta i zbog toga se, kako kaže, oseća inferiorno u odnosu na druge kolege.

Kako je dodala, njena borba nije bila uzaludna jer rezultati sami govore. Danas je Filizofski fakultet u Nišu potpuno prilagođen osobama sa invaliditetom, Studenti sa invaliditetom koji se školuju u Nišu dobili su nove, adaptirane prostorije na Filozofskom fakultetu (VIDEO), postoji rampa na skoro svim fakultetima i danas većina studenata ima pravo na personalnog asistenta.

“Sada je stanje bolje u Nišu i ima oko 30 personalnih asistenata ali uvek je potrebno da ih ima više. Još uvek je problem sa barijerama, ima dosta rupa, nisu svi ivičnjaci prilagođeni, institucije nisu pristupačne. Stanje jeste bolje od kada sam ja studirala ali ima još mnogo da se radi“, kazala je Jasmina.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Kako je dodala, nišavski kej je nedostupan osobama sa invaliditetom što je velika šteta, jer je to jako lep deo grada. Letnja pozornica u Tvrđavi gde se organizuju Filmski susreti, koncerti i ostala dešavanja nije prilagođena, a mogla bi biti sa vrlo malo truda.

“Moj predlog je da se napravi mala bina sa rampom ili nešto slično da bi, pre svega mladi ljudi sa invaliditetom, mogli da vide i isprate sve ono što i njihovi vršnjaci bez invaliditeta“, kazala je Jasmina.

Ona je dodala da joj je jako drago što je uspela da se izbori i za besplatne udžbenike za decu čiji su roditelji osobe sa invaliditetom kao i za stipendije svim studentima sa invaliditetom.

“Sva ta pomoć je nephodna i treba da je bude više za mlade sa invaliditetom, jer meni dok je mama bila živa ništa mi od toga nije ni trebalo, ali kada je ona umrla i kada sam se ja ostvarila kao majka pa od mene zavisi, jedno malo ljudske biće mnogo je teže. Ako ja ne mogu sama da uzmem čašu vode, a od mene zavisi dete koje ima potrebe kao i svako drugo dete zato su personalni asistenti jako bitni i trebaju da budu bolje plaćeni“, kaže Jasmina.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Poručila je mladima iz marginalizovanih grupa da nikada ne odustaju, da se uvek bore i da ne daju na sebe jer samo tako će ostvariti svoje potencijale.

Pročitajte i Paraolimpijac Nemanja Tadić: Uslovi za mlade sportiste u Nišu jako loši.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.