Studenti sa invaliditetom koji se školuju u Nišu dobili su nove, adaptirane prostorije koje su opremljene prilagođenom računarskom tehnikom na Filozofskom fakultetu.

Za razliku od pre dvadesetak godina kada je u Nišu zvanično studiralo samo dvoje mladih sa invaliditetom, sada ih je mnogo više. Često dolaze iz okolnih mesta, a veliki broj bira neki od smerova na Filozofskom fakultetu. Kako bi im omogućili što bolje uslove školovanja, uz razne programe podrške, adaptivne liftove u nepristupačnim mestima, sada su otvorili i posebnu kancelariju pored zgrade Dekanata.

Student četvrte godine na Katedri za srpski jezik i književnost Aleksandar Vidosavljević ističe da je biti osoba sa invaliditetom u Srbiji veliki izazov i da će ova kancelarija značiti mnogo svim studentima niškog Univerziteta.

Foto: Se Serbia News

Jovana Đukić kaže da je  važno da studenti sa invaliditetom šalju poruku ostalima sa invaliditetom, pogotovu mlađima, da je moguće školovati se..

“Jako je bitno prikazati ovako nešto, jer je studiranje bitno zarad pozicija osoba sa invaliditetom i ova prostorija će koristiti svim korisnicima udruženja, kojima studiranje znači bolji položaj. Činjenica da smo mi ovde ukazuje da je potrebno obratiti pažnju na studente iz unutrašnjosti kojima je postojanje ove prostorije od velike važnosti”, kaže Jovana.

Prostorija je opremljena kompjuterima i softverima za čitanje srpskog jezika i prepoznavanje znakova.

“Otvaranje ove prostorije predstavlja veliku čast i jako je značajno za rad studenata koji imaju bilo kakav problem i kada je reč o kretanju i kada je reč o ukupnom funkcionisanju. Ova prostorija je bila gotovo neupotrebljiva i uspeli smo da uz pomoć organizacije Help, u okviru programa pružanja ekonomske i socijalne podrške Zapadnom Balkanu, prepoznamo da je to interes onih ljudi koji su u neprilici, kojima nije pružena jednaka šansa kao i ostalima i zaista su uložili značajne napore da ovu prostoriju stave u funkciju”, istakla je dekanica Natalija Jovanović.

Foto: SE Serbia News

Učionica je adaptirana preko Helpovog projekta Socio-ekonomsko osnaživanje Zapadnog Balkana, finansiranog sredstvima nemačke vlade.

Rekonstruisana učionica namenjena je i korisnicima Niškog udruženja studenata sa hendikepom NUHS koje okuplja studente i učenike sa različitim vrstama hendikepa i radi na unapređenju uslova života mladih sa invaliditetom, sa posebnim osvrtom na obrazovanje.

Filozofski fakultet je jedini fakultet koji u svom sastavu ima Kancelariju za razvoj karijere i podršku studentima preko koje se više od 6 godina pruža konstantna podrška i studentima sa invaliditetom i ostalim studentima. Kao rezultat, za upis na osnovne akademske studije na Filozofskom fakultetu prijavljuje se najveći broj kandidata po afirmativnim merama namenjenim studentima sa invaliditetom.

Foto: SE Serbia News

Od prošle godine pokrenuli su i program Student-mentor, gde studenti-mentori pomažu koleginicama i kolegama da se što bolje uklope u sistem visokog obrazovanja i dobiju sve relevantne informacije vezane za studiranje. Trenutno je u toku prijava i selekcija kandidata za drugu generaciju mentora, a deo prve generacije bila je i jedna studentkinja sa invaliditetom koja je inače proglašena za najboljeg studenta na svom studijskom program.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.