Nenad Vailić i BIg Bend orekstar

Nenad Vasilić, poznati kontrabasista i kompozitor poreklom iz Niša, nastupiće sa Big Bendom RTS u Beogradu 30. aprila tekuće godine u Domu omladine, povodom Svetskog dana džeza.

Ovaj koncert organizuju Dom omladine Beograda, Beogradski džez festival i Muzička produkcija Radio-televizije Srbije i on predstavlja svojevrsni uvod u 38. džez festival, koji će se održati u poslednjoj nedelji oktobra.

“Moj prvenstveni plan jeste da snimim album sa ovom muzikom, a skrivena želja da to postane jedan od mojih novih projekata koji će se izvoditi na godišnjem nivou koliko to puta bude moguće. Ovo je sada premijera, početak jednog projekta koji bi mogao da bude važan za sve nas, kako za Big Bend, tako i za mene kao kompozitora i basistu, a usudiću se da kažem i za našu muzičku scenu. Ovakav projekat se do sada nije desio na ovim prostorima – nikada nismo imali Big Bend koji izvodi originalne kompozicije inspirisane balkanskim ritmovima i folklorom, krećući se po žanru Balkan džeza.

U planu je najpre televizijski snimak sa koncerta, koji će se desiti 30. aprila u Domu Omladine Beograda, a planiramo i snimanje albuma i nastupe u Srbiji i celoj Evropi,” izjavio je Nenad Vasilić.

Nenad Vasilić, priznati džez kontrabasista i kompozitor, prisutan je na evropskoj muzičkoj sceni preko 25 godina. Svoje autorske kompozicije inspirisane balkanskim ritmovima, džezom i klasičnom muzikom, sa velikim uspehom izvodi u različitim sastavima.

Foto: Privatna arhiva- Nenad Vasilić

Kako Dom omladine Beograda najavljuje, Vasilićeve originalne kompozicije biće izvedene u potpuno novim aranžmanima, iz pera aranžera iz Amerike, Austrije i Srbije. Atraktivnost ovog nastupa ogleda se i u tome što je “Balkan džez“ muzika do sada u čitavom svetu veoma retko izvođena sa orkestrima Big Bend formata, a ovaj koncert će biti ujedno i svetska premijera Vasilićeve muzike u “novom ruhu“.

Vasilić je rođen u Nišu, gde je završio osnovno i srednje muzičko obrazovanje, potom nastavlja školovanje na Džez akademiji u Gracu, posle čega se nastanio u Beču, gde i danas živi.

Snimio je 12 albuma pod svojim imenom, u različitim formacijama. Godine 2014. imenovan je za ambasadora za integracije Vlade Republike Austrije, a 2018. za kreativnog ambasadora platforme “Srbija stvara“, u okviru projekta Saveta za kreativne industrije Vlade Republike Srbije. Uz podršku ovog projekta obeležio je dve decenije profesionalnog delovanja u Austriji objavljivanjem knjige nota Songbook – 33 Original Compositions.

Nenad Vasilić je i dobitnik nagrade „Vojin Mališa Draškoci“ za 2017. godinu, koju dodeljuje World Music Asocijacija Srbije.

Posvećen je i mentorskom radu i edukaciji mladih, a 2020. imenovan je za redovnog profesora na berlinskom Džez institutu, kao i za šefa katedre za kontrabas.

Big Bend RTS je preko 70 godina reprezent vrhunskih umetničkih dometa u džez muzici, sa najvišim standardima u izvođenju ove vrste muzike. Osnovan je 1954. godine, izdvajanjem duvačkog ansambla iz već postojećeg Zabavnog orkestra Radio Beograda (1948). Od samih početaka delovao kao veliki džez orkestar, u formaciji Big Benda. Orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri. Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena džez muzike, a iznedrio je i plejadu vrhunskih solista, koji su poznati i priznati u svetu. Big Bend RTS ima bogatu studijsku diskografiju i mnoštvo koncerata snimljenih uživo za programe RTS-a.

Pročitajte i Niški kontrabasista oduševio nastupom u Novom Sadu.