Nišvil džez festival će i ove godine tradicionalno obeležiti Svetski dan džeza, u subotu, sa početkom u 13 časova. Na bini ispred Nišvil džez muzeja u niškoj Tvrđavi, nastupiće niški džez sastav Thursday Reading Club.

“U Briselu će na centralnom gradskom Trgu u 21h nastupiti Nišville Rojaze Orchestra u sklopu ROJAZE projekta, zajedno sa mladim sastavima iz Belgije i Francuske. Ukupno 24 muzičara iz tri države izvešće zajednički program u čast Svetskog dana džeza”, kazali su organizatori.

nišvil
Foto: Nišville promo plakat

Thursday Reading Club je bend sastavljen od prekaljenih niških džez muzičara, a u subotu 30. aprila, ispred  Džez muzeja u Niškoj tvrđavi, nastupiće u postavi: Bojan Petrović Boki – truba, Filip Stipsić – tenor saksofon, Lazar Petrović – gitara, Čedomir Ilić – kontrabas i Josip Hartl Joško – bubnjevi.

Nišville Rojaze Orchestra nastupiće istog dana u prestonici Belgije u sledećem sastavu: Zlata Marinković – vokal, Vanja Hartl – perkusije, Andrej Ilić – bubnjevi, Andrej Maksimović – truba, Andrija Zdravković – gitara, Mladen Milošević – klavir, Nikola Bajramović – violina, Petar Plavšić – bas i Bojan Bojković – klavijature.

Inače, poslednji dan aprila proglašen je pre 11 godina od strane UNESCO-a, na inicijativu Herbija Henkoka, za Internacionalni dan džeza. Obeležava se od 2012. godine, uz obrazloženje da je u poslednjih 100 i više godina džez postao glas slobode i tolerancije u brojnim zemljama sveta.

Svim ljubiteljima džez muzike čestitamo Međunarodni dan džeza!