Niški kontarbasista

Nedavno je održan 23. Novosadski jazz festival u organizaciji Kulturnog centra Novog Sada. Glavni koncertni program trajao je od 26. do 28. novembra, a završne večeri nastupio je Nišlija Nenad Vasilić i sa svojim triom zatvorio festival.

Nenad Vasilić, kontrabasista, kompozitor i pedagog, rođen je u Nišu 1975. godine, odakle je nakon završenog osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja nastavio školovanje na džez akademiji u Gracu, posle čega se seli u Beč gde i danas živi.

Niški kontrabasista
Foto: Marika Živković- Nastup u Novom Sadu

Za ovu priliku Vasilić je posebno, kako kaže, “probrao” kompozicije sa najpre njegovog zadnjeg albuma Volume 1, koji je izašao u junu tekuće godine kao kompilacija dosadašnjeg rada, a u izvođenju je bilo i kompozicija sa ostalih albuma.

Sa svojim triom u sastavu Marko Živadinović na harmonici i Rastko Obradović na saksofonu, kontrabasista je uspeo da ostvari snažnu interakciju sa novosadskom publikom, pa je neverovatna energija vrlo brzo zavladala koncertnom dvoranom.

Iza ovog muzičara stoji dvadesetogodišnja karijera. Njegovo stvaralaštvo je izvesna fuzija evropskog džeza i improvizovane muzike, koja je obogaćena ornamentikom melodija i ritmova balkanskog folklora, koji često nagone na ples. Tako je i publika, uživajući u prepoznatljivim zvucima bila potpuno obuzeta tempom i gotovo zaigrala.

Veliki aplauz dobila je kompozicija No problem song harmonikaša Živadinovića, dok je kompozicija pod nazivom San Francisco dance, ostavljena za sam kraj, doživela ogromne ovacije, nakon čega je usledio traženi bis.

Nenad Vasilić muziku koju stvara uspešno izvodi širom Evrope. On je 2014. god. proglašen za ambasadora za integracije Vlade republike Austrije, a od 2018. je kreativni ambasador platforme Srbija stvara. Posvećen je mentorskom radu i edukaciji mladih i imenovan je za redovnog profesora i šefa katedre na Džez Institutu Berlin pri berlinskom Univerzitetu umetnosti gde predaje od 2020.godine.

Pogledajte atmosferu na kraju koncerta:

Marika Živković

Pročitajte i Do 28.februara komplet karata za Nišvil biće po ceni pojedinačne ulaznice.