Danas je Svetski dan igre, koji se kao međunarodni praznik obeležava 29. aprila od 1982. godine, kada je ustanovljen od strane Međunarodnog saveta za igru. Proslavlja se širom sveta kroz različite manifestacije posvećene igri, a cilj jeste podizanje svesti o važnosti plesa.

Za Svetski dan igre izabran je 29. april zato što je tada rođen Žan Žorž Nover (1727-1810), francuski koreograf, koji je u istoriji priznat i ostao upamćen kao najveći reformator plesnog pozorišta 18. veka i tvorac baleta sa dramskom radnjom u francuskom stilu. Bio je teoretičar umetnosti i smatra se osnivačem baleta kakav danas poznajemo.

U svetski poznatom delu koje je napisao 1759. “Pisma o plesu i baletu“, balet predstavlja kao pozorišnu umetnost koja sjedinjuje pantomimu, ples, muziku i vizuelne umetnosti. Svoju delatnost razvijao je na najvećim evropskim scenama. Godine 1982. na zasedanju UNESKA u Sofiji, na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta, odlučeno je da se datum njegovog rođenja, 29. april, slavi kao Međunarodni dan baleta (igre).

U Nišu se današnji dan obeležava zajedničkim nastupom nekoliko plesnih klubova na platou Dečijeg kulturnog centra u parku Čair.