rpt

Vatrogasno – spasilački tim iz Srbije koji je učestvovao u gašenju požara koji su zahvatili Grčku vratio se u Srbiju. Vatrogasci su dočekani u Nišu, a u Grčkoj su pomagali svojim kolegama u Volosu, regija Tesalija gde su buktali izuzetno opasni požari.

Vođa spasilačkog tima Davor Vidović rekao je da je na osnovu dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića  i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, a po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića tim od 36 vatrogasaca – spasilaca i 2 člana medicinskog osoblja sa 14 vozila od 25. jula do juče zajedno sa grčkim kolegama vatrogascima dalo sve od sebe da ispuni zadatke koji su pred njima postavljeni i da je njihov  najvažniji cilj bio da zaštite živote i imovinu grčkih građana na teritoriji gde su dejstvovali.

Foto: SE Serbia News

“Naš tim je bio stacioniran u Volosu u regiji Tesalija odakle smo sa predstavnicima grčke vatrogasne službe intervenisali na definisanim lokacijama, na teško pristupačnim terenima u okolini tog grada. Najviše smo ponosni na intervenciju gašanje požara gde smo uspeli da spasimo naselje Nea Anhialos. Zajedno sa grčkim kolegama, dobrovoljcima i meštanima postigli smo jaku odbranu protiv izuzetno opasnog požara koji se širio ka ovom naselju i tom prilikom uspeli smo da spasimo najmanje 40 kuća na čemu su nam meštani i grčke kolege neizmerno bile zahvalne“, rekao je Vidović.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić obratio se vatrogascima- spasiocima i istakao da su svojim herojskim delovanjem u Grčkoj pokazali da je srpski narod velikog srca i čiste duše a da su „hrabrost, neustrašivost, znanje i sposobnost vrline kojima smo zadojeni“.

Foto: SE Serbia News

“Pokazali ste da ste i vatrogasci i spasioci i profesionalci koji sa najvišim stepenom odgovornosti predstavljaju svoj Mup i svoju državu i naravno pokazali ste da ste pre svega ljudi o čemu svedoče čvrsta prijateljstva koja ste tamo stekli. Želim da znate da sam veoma ponosan kao i cela Srbija na vašu hrabrost, humanost, slodarnost i prijateljstvo koje ste iskazali u vatrogasno – spasilačkoj misiji u Grčkoj jer takva jeste naša Srbija, naš narod i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova“, kazao je Gašić.

On je dodao da će Ministarstvo unutrašnjih poslova nastaviti da ulaže i dalje u dodatnu opremu, obučavaće još više vatrogasaca – spasioca za delovanje u vanrednim situacijama.

Pročitajte i Vatrogasci iz Srbije krenuli u Grčku da pomognu u borbi protiv požara (VIDEO).