Vatrogasno spasilački tim krenuo je danas u Grčku kako bi pomogli u borbi protiv ogromnih požara koji su zahvatili čitavu Grčku teritoriju. Iz Niša je krenulo 36 vatrogasaca – spasilaca i 2 pripadnika medicinskog tima sa 14 vatrogasnih vozila.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić kazao je da svoje kolege ispraća sa dva pomešana osećanja strepnjom i osećajem ponosa.

“Drage kolege ispraćam vas sa dva pomešana osećanja. Prvo sa brigom i sa strepnjom koju svi mi delimo sa vašim porodicama jer idete tamo gde je teško, gde je najteže i sa osećajem ponosa jer znam da ćete vašim radom, hrabrošću, vašom obučenošću, vašom opremom da obasjate zastavu naše zemlje koju nosite na našim ledjima. Hvala vam i za ono što svakoga dana radite za naše građane”, kazao je Čaušić obraćajući se vatrogascima u Nišu.

Vatrogasci iz srbije krenuli u Grčku da pomognu u gašenju požara

Foto: M.K.

On je istakao da da spasilački tim putuje u Grčku po dogovoru predsednika Srbije Aleksandra Vučića  i grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića.

“Želim da naglasim da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ponudilo i letelice jer posedujemo jednu vrlo respektabilnu flotu što se tiče gašenja požara, međutim, grčke kolege su kazale da imaju dosta letelica i da im je potrebna podrška sa zemlje”, kazao je Čaušić.

Dodaje, da su spremni da izađu u susret drugim sredstvima ukoliko dođe do eskalacije.

Vatrogasci iz srbije krenuli u Grčku da pomognu u gašenju požara

Foto: M.K.

“Naši vatrogasci – spasioci su naši heroji , oni jesu ponos nas iz Sektora za vanredne situacije i Ministarstva unutrašnjih poslova ali i naše zemlje . Ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz našoj zemlji na način na koji su to radili i u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. U dogovoru sa Grčkim kolegama će biti raspoređeni. Ja zasada ne znam gde će biti tačno ali čim stignu na tačku sastanka što je negde oko Soluna oni će biti raspoređeni gde budu najpotrebniji”, kaže Čaušić.

Srpski vatrogasci su na put krenuli sa 14 vozila – kamiona i terenskih vozila , sanitetskim vozilom i jednim kvadom za za posebno teško pristupačne terene.

Pročitajte i Niška vatrogasna brigada ponosna na svoje kolegenice: Uleću tamo odakle ostali beže! (VIDEO).