Aktivisti Pokreta mladih Niša organizovali su akciju” Šta mladima fali” u centru Niša. Nakon tri sata razgovora sa mladima, Andrea Blažić, studentkinja i aktivistkinja Pokreta mladih Niša kazala je da je najveći problem mladih nemogućnost zaposlenja.

“Nemogućnost zaposlenja i odlazak van zemlje u potrazi za poslom, glavni su problemi sa kojima se svakodnevno suočavaju mladi u Nišu”, rekla je Blažić.

Mladi u proseku nakon završetka školovanja čekaju oko dve godine na posao, a kada dođu do posla čekaju još dosta vremena dok ne dobiju regulisan radni odnos.

Svaka peta mlada osoba radi bez ugovora i u potpunosti je nezaštićena, a sve to dodatno utiče na njihovo zadovoljstvo za jedan pristojan normalan i osamostavljen život- prenela je svoje utiske nakon razgovora sa mladima Andrea Blažić.

” Od prvog studenstskog posla preko agencije do prvog ugovora za stalno , kažu mladi prođe više godine”, ističe ona nakon razgovora sa mladima.

Svaka peta mlada osoba radi bez ugovora.

Kako je dodal, jedna devojka sa kojom smo razgovarali rekla je da je od 2018. godine nakon završetka školovanja počela da radi. Radila je u kafiću prvo preko agencije a potom je me prijavili preko biroa .

Radila je u popodnevnim časovima, kada je dolazila inspekcija morala je da se skloni sa radnog mesta i sakrije negde dok se ne završi ceo postupak nažalost. Država mora da ima rešenje za ovakve situacije- istakla je Blažić

“Mladi u stvarnom realnom životu smatraju da im je za pristojan život neophodna plata iznad 80.000 dinara na mesečnom nivou, a tek 12% mladih u realnom životu ima tu platu. Ukoliko se nešto ozbiljnije ne promeni u našoj državi, bojim se da će se odlazak mladih iz Srbije povećati”, zaključila je Blažić.

Pročitajte i Mlada umetnica Danica iz Niša od 20 kilograma elektronskog otpada napravila “sliku”.