Starim računarskim komponentama, procesorima, kablovima, dotrajalim grafičkim karticama, polomljenim tastaturama, mlada umetnica iz Niša Danica Maksimović dala je novu svrhu. Od ukupno 20 kilograma elektronskog otpada, ova mlada devojka napravila je “sliku” na kojoj je prikazana čitava istorija grada Niša.

“Oslikani” do najsitnijih detalja, uz pomoć komponenti, niška Tvrđava, Stevan Sinđelić, car Konstantin, tri pesnice, Ćele-kula i vila “Naisa” stali su u ovo delo dimenzija 120 sa 80 centimetara. Za ovo svojevrsno remek-delo, bilo je, kako kaže autorka, potrebno 120 dana konstantnog rada i truda, do najopipljivijih detalja, ali i ideje kako sliku napraviti trajnom. Trenutno radi na velikom projektu, za koji se nada da će joj doneti nove mogućnosti.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

“Najpre sam napravila skicu, zamisao, a potom počela da seckam i lepim sve što imam od komponenti. Sve sam izvukla na sto, mnogo toga iz starih računara, ali kako je bilo potrebno još, počela sam da prikupljam i sve ono što su moji prijatelji imali, a nisu upotrebljavali. Na kraju je trebalo smisliti kako da sve te komponente ostanu trajno tu, pa je rad finiširan epoksidnom smolom. To je nešto nalik staklu kada se osuši, a danas je vrlo popularan materija”, priča Danica.

Pojašnjava da je ideju da uradi ovo neobično umetničko delo dobila gledajući kako ljudi ne mare za ekologiju, a otpad bacaju gde stignu. Njen prvenac od elektronskog otpada koji je imala kod kuće, neka vrsta preteče ove “slike” sa motivima Niša, zapravo je bio lik Nikole Tesle.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

“Nisam mogla tek tako da gledam kako komšije bacaju đubre čak i kroz prozor. Razmišljala sam šta bih mogla da uradim po tom pitanju, za ovaj grad, za ovu zemlju, kako da otpad od starih aparata i računara recikliram i tako podignem svest o ekologiji. Izdvojila sam gomilu neke elektronike: kartice, komponente, ram memorije, sijalice, kablove. Probala da to iseckam, da napravim kao mozaik. Svidelo mi se to kao materijal, pa sam razmislila šta bih mogla da napravim. Tesla mi je bio inspiracija, kao najvažnija ličnost u istoriji čovečanstva, a Srbin je. Zato sam njega prvo “oslikala”. Kada je rad bio gotov, svi su bili oduševljeni. Rad sam podelila na društvenim mrežama, počela sam da vodim stranicu, a onda me je jedna firma iz Niša koja se bavi programiranjem pozvala. Njima se mnogo dopao Tesla i poručili su da napravim isto samo sa motivima grada Niša”, priča nam Danica.

Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Danas njena slika krasi zidove ove firme, a nada se da je to tek početak i da će od svoje profesije uskoro početi da zarađuje, budući da je već nekoliko godina na birou. Otkrila nam je i da je sebi kao naredni zadatak dala da uradi portret najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Danica je rođena u Prištini, ali je rasla u Gračanici. U Niš se doselila da upiše srednju Umetničku školu. Potom je završila Fakultet umetnosti u gradu na Nišavi, a zatim i master studije u Velikom Trnovu, u Bugarskoj. Slikarstvom se bavi više od 10 godina, a oprobala se, kaže, u svim tehnikama.

Pročitajte i Prostor bivše EI Niš postao oaza za mlade muzičare: Umetnicima nedostaje prostor i finansije.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.