Da bi umetnost i kulturu učinili prepoznatljivijom i dostupnijom svojoj generaciji, grupa mladih slikara, fotografa, muzičara, pisaca i glumaca pre dve godine u Nišu osnovala je Omladinsko-umetnički tim OUT.

Ponosni su na činjenicu da je ideja koja je potekla od grupe nekoliko prijatelja izrasla u veliki tim, brend, pa i pokret za sve one koji se, u današnjem društvu, “osećaju kao OUTsajderi”.

“Dobili smo ideju da osnujemo tim kada smo uvideli da fali prostor u gradu koj bi služio kao sigurno mesto za mlade umetnike, u kojem bi oni mogli da se upoznaju, druže, razmenjuju ideje i inspirišu jedni druge”, objašnjava osnivač udruženja Ognjen Ranđelović.

Omladinsko-umetnički tim OUT.
Najponosniji su na svoj prvi događaj “OUT na kafu” koji je bio kombinacija svirke i izložbe

Njegov tim prvenstveno se bavi pokretanjem i organizovanjem manifestacija, uglavnom humanitarnih koncerata, izložbi i festivala, kroz koje bi mladi umetnici mogli da promovišu sebe i svoje stvaralaštvo.

Najponosniji su na svoj prvi događaj “OUT na kafu” koji je bio kombinacija svirke i izložbe i kasnije prerastao u serijal događaja.

“Time što je imao neverovatnu posećenost, dokazao je da mladi, naročito nakon pandemije, vape za omladinskom kulturom”, kaže Ognjen.

Smatra da njegovim vršnjacima nedostaje kvalitetan kulturni sadržaj.

“Mladima prvenstveno fali ona kultura koja potiče od umetnika koji su njima slični – po godinama, precepciji stvarnosti, doživljaju društva u kome živimo… Naša generacija je znatno drukčija od svih koje su joj prethodile, i baš zato glas ove generacije mora da bude vidljiviji, a, nažalost, trenutno vrlo malo prostora za to postoji”, govori Ognjen.

Omladinsko-umetnički tim OUT.
Često organizuju i humanitarne akcije

Zabrinut je zbog toga što, kako primećuje, neki festivali napuštaju Niš, i što u tom gradu ima vrlo malo kulturnog sadržaja koji bi interesovao mlade.

“Zato se mi trudimo da popunimo tu rupu u gradu. Mladi osećaju kada je nešto autentično, kada dolazi iz iskrenog mesta, zato mislim da smo toliko prihvaćeni u našem gradu. Govorimo istim jezikom i borimo se za iste ideale, jedna smo generacija i imamo jedan glas”, zaključuje Ognjen.

Iz Udruženja pozivaju sve mlade koje dele njihova interesovanja da im se jave i svoje ideje predlože mejlom na adresu omladinskoumetnickitim@gmail.com. Više o OUT-u mogu saznati na njihovom zvaničnom sajtu

Pročitajte i Mlada umetnica Danica iz Niša od 20 kilograma elektronskog otpada napravila “sliku”.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.