Kako danas devojčice vide hrabre žene koje su promenile istoriju, publika u Nišu moći će da pogleda u četvrtak 2. februara u 18 sati u niškom Narodnom pozorištu. Plesnu predstavu “Hrabrost je let, želja i igra menjaju svet” biće odigrana u Narodnom pozorištu u četvrtak 2. februara u 18. sati. Predstava je premijeru imala početkom decembra prošle godine, takođe u niškom Narodnom pozorištu.

Ova angažovana predstava koja deci prikazuje neke malo drugačije “princeze projekat je autorke Biljane Vujović – Bajke, koji je realizovala zajedno sa polaznicima škole glume “Glumbal”, plesačicama iz Contra dance studija  i saradnicima.  To je priča o ženama koje su promenile svet, o njihovoj upornosti i želji da ostvare svoje snove.  U ovoj predstavi predstavljeno ih je sedam – Ana Pavlova, Koko Šanel, Amelija Erhart, Hedi Lamar, Edit Pjaf, Odri Hepbern , Valentine Terješkova.

Foto: Narodno pozorište Niš

O važnosti ovakvih predstava razgovarali smo sa autorkom projekta Biljanom Vujović.

  • Zašto su ovakve angažovane predstave važne?

Umetnost mora biti angažovana da bi imala pravu misiju u društvu. Živimo u opasnom vremenu, punom obmana, pohlepe i deca sve češće gledaju u iskrivljena ogledala. Predstave moraju da otvaraju pitanja, upiru svetlo u prave stvari,  pokreću na razmišljanja i na taj način pomažu svima i deci i odraslima. To je važno. Važno je naučiti decu da promišljaju, da čitaju i između redova, važno je da rastu i da im se na pravi način ( različitom kulturnom ponudom ) gradi ukus, pa i kritički i umetnički stav.

  • Bez namere da nipodaštavamo bajke, da li su ove žene neke “nove princeze” za današnje devojčice a buduće žene, svesne i sigurne?

Bajke su  jako važne i imaju ogroman značaj za razvoj deteta, ali mi danas, ne smemo pozorište za decu bazirati samo na njima. Savremen izraz i važne teme moraju imati i svoje mesto. A svaka devojčica jeste princeza i svaka od njih zaslužuje pažnju, ljubav i podršku. Ove, o kojima mi govorimo , jesu svakako posebne herojine. One će inspirisati naše princeze ( koje ih sada gledaju ) i dati im ideju , da ustvari svaka od nas može da bude glavni lik svoje bajke. Nema stajanja, očajavanja , ni odustajanja…  Mi smo glavni protagonisti u onome što napravimo od svog života. Naše devojcice, posipaju mrvice ovom prilikom, poput Ivice i Marice, a sa željom da ih motivišu da pronađu svoj put “izbavljenja” i svoju strast.

Foto: Narodno pozorište Niš
  • Koje teme su neophodne da se deci danas predstave kroz priču, jer je uloga pozorišta i edukativna, a da o njima nismo govorili ranije?

Samo u ovoj našoj predstavi mi već govorimo o mnogim važnim stvarima vezanim za život. Pored edukativne uloge i kulture sećanja koja je kod nas na marginama,  govorimo o slobodi, o samopouzdanju,  o dobročinstvu, o veri u sebe ,… Sve to je i temelj za rast u samosvesno, srećno biće, što nam je krajni  cilj.

  • Kada biste radili predstavu o jakim i važnim ženama iz Srbije, koje biste predstavili?

Ovo je baš teško pitanje, ali opet ću ga povezati sa našom predstavom koja govori o uspehu, uspešnim ženama, ali pre svega ona govori o načinu kako stići do tog uspeha! Važan je taj hod do njega! To se ne postiže kupovinom diploma i prečicama već upornim radom, čistog obraza i trajanjem. Srbija je puna i danas nekih, Jefimija,  Mileva Ajnštajn, Nadežda Petrović, Milunki Savić… Sigurno je jedno! Moramo da se prvim žena zahvalimo, neke među nama, otkrijemo i nove odgojimo. Neke od njih stvaraju junake, a neke junakinje. Tako se menja svet.

Likove u predstavi tumače Mila Janković, Mara Gašanović, Nađa i Nikolina Mitrović, Matea Bojić, Marina Dulanović, Tara Pantelić, Iris Ristić, a tu su i Vanja Aleksovski , Dimitra Mihajlović.

Pročitajte i Autor pesme “Niška Banja, topla voda” dobio spomenik.