Foto: Facebook Mima Mara

Borba sa stresom tokom radne nedelje, dani koji su dugi i neispunjeni aktivnostima nakon odlaska u penziju, potreba da se nešto stvori rukama, da se iskaže kreativnost spojila je mlade i starije građanke Niša u jedinstvenu radionicu hobi slikarstva.

Slikarke Marija Savić i Milena Anđelković svakog ponedeljka u svom ateljeu organizuju radionice slikarstva za decu i odrasle. Za dolazak u njihov atelje i prepuštanju igri bojama i oblicima nije potrebno nikakvo predznanje u šta se uverila i sedamdeset četvorogodišnja Gordana Krsmanović koja je prvi put počela da slika u ateljeu ovih umetnica.

Foto: SE Serbia News

Ona je videla na Instagramu poziv da se pridruži radionicama i bila je oduševljena tom idejom.

“Ja sam uzela da radim akvarel zato što je teži, teže se radi, treba puno znanja, a koristim to što one umeju to da prenesu i baš mi je lepo. I leglo mi je nekako. Radili smo na radionicama i sa akrilnim bojama, i to je bilo lepo, i veoma uspešno“, kazala je Krsmanović.

Kako je dodala, ona do sada nikada nije slikala ali se uvek divila delima drugih slikara te joj je ovo bila jedinstvena prilika da se oproba i nauči nešto novo.

“Za mene je hobi slikanje dušom i srcem. Ja jedva čekam ponedeljak da ponovo budem u društvu ovih ljudi ovde i da ponovo nešto uradim“, kazala je ona.

Foto: SE Serbia News

Još jedna polaznica koja je po prvi put “uzela slikarsku četkicu u ruke“ je i Tina Mitić koja se bavi marketingom i prevodima sa nemačkog jezika. Ona je u ovom hobiju pronašla način da se oslobodi od stresa i da vreme posvećeno sebi bude upravo vreme koje će provesti slikajući.

“Ovo je sad prvi put da sam stvarno sela da slikam na platnu, sa četkicom. Ranije sam nešto kao žvrljkala olovkama, običnim, hemijskim i tako to, ali sa ovim priborom nisam“, rekla je Tina.

Kako je dodala jako je lep osećaj kada vidiš da si uradio nešto, kada pogledaš svoju sliku na platnu.

“Mislim da je ovo jako lep i kreativan vid opuštanja pored poslova i svih životnih obaveza svako od nas bi trebalo da ima hobi koji ga ispunjava“, kazala je Tina.

Foto: SE Serbia News

Akademski slikar Marija Savić kaže da se slikarske radionice zasnivaju na tome da kroz igru i kroz slobodno ponašanje dece i odraslih dođemo do nekog likovnog rešenja.

“Što se tiče dece, radim kreativne stvari sa decom, sat i po vremena, i deca na taj način upoznaju neke nove likovne elemente kroz različite slikarske tehnike, i oni kroz igru dolaze do zadatka. Radionice za odrasle radim sa koleginicom Mimom Anđelković. Želele smo da neko znanje koje imamo prenesemo drugima koji nisu slikari“, kazala je Savić.


Slikarka Milena Anđelković istakla je da je primetila kako ljudima fali jedan sadržaj, mesto gde će moći da se druže i ispune svoje vreme.

Foto: SE Serbia News


“Ono što mogu da primetim u dosadašnjem radu da je odziv bio raznolik, da kažem, i da je bilo različitih uzrasta, od starijih žena, mladih, i to toliko daje jednu posebnu energiju i baš je zanimljivo zbog toga što ne postoje ograničenja u tom smislu“, kaže Milena.

Kako je dodala, radionice za sada, imaju jednom nedeljno ali su spremne da to bude i češće.