“Podignite glas protiv zlostavljanja i ubijanja pasa u državnim azilima” – jedan je od transparenata na protestu za dobrobit pasa održanom danas na Trgu kralja Milana u Nišu.

Članovi više udruženja za zaštitu životinja su fotografijama bolesnih i iznemoglih pasa zatečenih u državnim prihvatilištima želeli da skrenu pažnju javnosti na loš tretman u državnim azilima, ali i da pozovu veterinarske inspekcije da uočavaju nepravilnosti u njima.

Povod za današnje proteste u Nišu i Beogradu jeste zanemarivanje pasa nedavno uočeno u Boru, a ljubitelji životinja u Nišu skrenuli su pažnju i na “katastrofalne uslove” u aleksinačkom prihvatilištu.

“Bili smo u Aleksincu pre sedam dana. Kao što možete da vidite na našem Instagram profilu, stanje je katastrofalno, tamo su bolesni psi. Uslovi su mnogo loši, sistem rada je loš i oni ne ispunjavaju nikakav pravillnik o prihvatilištima generalno i takvo stanje u Aleksincu postoji godinama unazad“, kaže Tanja Vidergar iu Udruženja “Pit”.

Protest za bolji život pasa
Povod za današnje proteste u Nišu jeste zanemarivanje pasa u Boru i Aleksincu

Prema njenim rečima, česti su apeli veterinarskoj inspekciji da u Aleksincu vrši vanredne inspekcijske nadzore.

“Izvor svih problema je veterinarska inspekcija koja izdaje rešenja da u gradskim prihvatilištima nema nepravilnosti, a itekako ih ima”, dodaje Vidergar.

Na rad azila u Nišu nema zamerke. 

“Tvrdim da je niški šinteraj, odnosno niška Zoo-higijena, jedno od retkih prihvatilišta u Srbiji koji stvarno vodi princip capture and release programa, što podrazumeva vraćanje pasa posle 30 dana, radi se i na udomljavanju”, govori Vidergar. 

Dodaje i da je Niš jedinstven po dobroj saradnji sa NVO sektorom.

“U azilu već pet-šest godina radi volonterka postavljena od strane nevladinih organizacija, koja ide na hvatanje i puštanje pasa i kontroliše rad prihvatilišta. Psi imaju kvalitetnu hranu, dobrog veterinara, sterilizacije se kvalitetno obavljaju, imaju postoperativni smeštaj, nečisti i čisti deo, karantin”, kaže Vidergar.

Loše je, dodaje ona, jedino to što se prihvatilište nalazi na deponiji, ali se radi na rešenju i izgradnji azila na drugoj lokaciji. 

Pročitajte i Udruženje Zoo planet iz Niša zbrinulo lane, povređenu kornjaču, vranu i još 20 životinja u proteklih 10 dana.