Na tradicionalnoj Grdeličkoj regati koja se održava od 2006. godine učestvovalo je preko 200 plovila. Na regati su učestvovali i mladi i stariji građani, ali i deca. Sama deonica dugačka je 7. kilometara i prema rečima učesnika nije bila previše zahtevna osim u pojedinim delovima gde postoje blaga ubrzanja.

Učesnici regate su koristili čamce, velike gume , a bilo je i kreativnih rešenja te se je moglo videti i plovilo načinjeno od stiropora.

“Odlučili smo da spust krene u 11.59 minuta simbolično, jer želimo da apelujemo i utičemo na ljudi da ne bacaju smeće po rekama i da ukažemo na značaj zaštite životne sredine, ekologije i očuvanje prirodnih lepota kako juga zemlje tako i cele Srbije”, rekao je za SE serbianews direktor Doma kulture u Grdelici Marko Trivunić.

Foto; Dom kulture Grdelica

On je dodao, da je ove godine regata počela od Plavog mosta u Grdelici zbog rekonstrukcije Sarajevskog mosta.

Na samom supustu učesnici su pravili nekoliko pauza, za sve učesnike je bio obezbeđen prevoz kao i za njihova plovila do startnog mesta i kasnije do Doma kulture gde je poslužen pasulj i riblja čorba kao i osveženje.

Da je Grdelička regata iskustvo koje ne trebate propustiti, ako vas put nanese u Južnu Srbiju, potvrdio nam je i jedan od učesnika regate.

“Bilo je jako zanimljivo, mi smo koristili čamac, ali ostali učesnici su koristili različita plovila. Ja sam sa svojom ćerkom koristio manji čamac. Voda je uglavnom mirna, ali postoje neke delovi gde postaje brza pa je potrebno i malo umeća da se ne padne sa čamca. Iskustvo je svakako pozitivno i preporučujem svima da posete Grdeličku regatu”, rekao je učesnik Marko Kostić.

Foto: Dom kulture Grdelica

Regata se organizuje u okviru manifestacije Grdeličko leto. Za večeras je planiran i moto skup , očekuju se bajkeri iz cele Srbije kao i iz Makedonije i Bugarske. Biće održan i koncert grupe Flešpek. Na Grdeličkom letu nastupili su i Miroslav Ilić i grupa Kerber.

Pročitajte i Pogled na Grdelicu sa brda Kale (FOTO/VIDEO).