Foto: UKC Niš

U skladu sa planovima Uprave niškog Univerzitetskog kliničkog centra, renoviranje zgrade Klinike za kardiologiju UKC Niš odvija se prema unapred utvrđenom rasporedu. Nakon nedavno završenog renoviranja prijemnog dela u prizemlju, sada je i treći sprat stacionara potpuno obnovljen i spreman za prijem pacijenata.

Nakon što je završena kompletna rekonstrukcija zgrade Klinike za infektivne bolesti, radovi na renoviranju nekadašnje „zgrade internih klinika“, sada zgrade Klinike za kardiologiju UKC Niš, koja je sagrađena pre više od jednog veka, tekli su uporedo, tako da je nakon završenog renoviranja prijemnog dela u prizemlju zgrade, sada kompletno, po najmodernijim standardima, „zanovljen“ i treći sprat stacionara, jedne od najfrekventnijih organizacionih jedinica u niškom UKC, kada je reč o broju pregleda i pacijenata. Kako je već sve spremno, već danas, ovde će biti smešteni prvi kardiološki pacijenti.

Prema rečima rukovodioca ove OJ, prof. dr Tomislava Kostića, ovo je ogroman napredak za nišku kardiologiju, ka kojoj gravitira ogroman broj pacijenata sa čitavog juga Srbije. Sem što su i ranije, prema njegovim rečima bili kompletno opremljeni za prihvat pacijenata i najkomplikovanije zahvate, ovo prostorno renoviranje i proširenje kapaciteta, značiće mnogo, kako za pacijente, tako i za zaposlene.

Foto: UKC Niš

“Zahvaljujući zalaganju države i svesrdnoj podršci Uprave niškog Univerzitetskog kliničkog centra, u polednjih par godina, počele su da se rade metode koje se rade u svim velikim svetskim centrima i na neki način, ovime polako zaokružujemo priču”, ističe prof. dr Kostić.

Prošle godine se krenulo sa implantacijom najmodernijih pejsmejkera, gde smo postali veliki regionalni centar, elektrofiziološke procedure se rade u poslednje dve godine u obimu u kojima se rade u svim velikim centrima, a u planu je i nabavka novih ultrazvučnih aparata, koji će omogućiti sve one dijagnostičke procedure koje danas moderna kardiologija nosi.

Foto: UKC Niš

Posteljni kapaciteti same Klinike za kardiologiju UKC Niš broje ukupno 75 kreveta, zajedno za ambulantnim, odnosno invazivnim delom dijagnostike u kome je smešteno 12 bolesničkih kreveta, a kako navode u ovoj Klinici, oni su gotovo svakodnevno, popunjeni čak 95 odsto.

I prvi čovek Univerzitetskog kliničkog centra Niš, prof. dr Zoran Perišić, nije krio zadovoljstvo zbog ovakvog, ubrzanog renoviranja zgrade Klinike u kojoj i sam radi godinama, ali i uopšte, svih ulaganja i investicija u Ustanovu kojom rukovodi.

Pročitajte i Klinika za Kardiohirurgiju u Nišu na meti krivičnih prijava.