Ćele kula Unesco Sotirovski

Niška Ćele-kula, jedan od najpoznatijih simbola grada Niša, mogla bi uskoro da dobije prestižno mesto na UNESCO-voj listi svetske baštine. Ovaj istorijski spomenik, svedok burne prošlosti i bogate kulturne tradicije, privlači pažnju stručnjaka i ljubitelja kulture širom sveta.

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, sastala se sa delegacijom iz Nice, koju su činili Olivije – Anri Sambuki i Fransoa Lakijez, stručni savetnici u okviru kancelarije Grada Nice “Misija – Nica svetska baština”, kao i Stanislav Pijer, direktor Francuskog instituta i savetnik za kulturu ambasadora Francuske u Srbiji. Cilj sastanka bio je razmatranje iskustava i primera dobre prakse u procesu pripreme uspešne prijave za upis na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Prisustvovali su i Jovana Mitić, pomoćnica gradonačelnice za međunarodnu saradnju, Saša Miljković, počasni konzul Francuske, i Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Gradonačelnica Sotirovski istakla je važnost saradnje između dva grada i izrazila podršku procesu pripreme prijave za UNESCO-vu listu, ističući da Ćele-kula ima posebno mesto u njihovim planovima.

Ćele kula Unesco

Foto: Turistička organizacija Niš

U pratnji predstavnika iz Nice, Niš će slediti primer poznatog francuskog grada, koji se nalazi na UNESCO-voj listi pod nazivom “Nica, grad zimskog odmarališta”. Počevši sa prikupljanjem dokumentacije, Niš će kandidovati neki od spomenika iz bogate istorijske i kulturne ponude za upis na istu listu.

Olivije – Anri Sambuki je naglasio bogato i raznovrsno nasleđe Grada Niša, izražavajući podršku u izradi nominacionog dosijea i ističući prijateljske veze između dva grada kao važan faktor u ovom procesu.

Delegacija iz Nice je predstavila iskustva u procesu pripreme uspešnog nominacionog dosijea za upis na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Pre sastanka, posetili su arheološko nalazište Medijana, Ćele-kulu, logor na Crvenom krstu i Spomen park Bubanj.

Kroz ovaj proces, Niš će imati priliku da istakne svoju kulturnu baštinu i doprinese bogatstvu UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine.

Pročitajte i Istorija Tvrđave.