Današnji simbol Niša, bedeme niške tvrđave, podigli su Turci. Gradnja je počela u proleće 1719. Glavni arhitekta bio je Mehmed-aga, a glavni organizator radova njegov brat Mustafa-aga. Na bedemu tvrđave u Nišu je radilo oko 400 zidara. Završetak radova 1723. godine obeležen je svečanostima u Stambol-kapiji, glavnom ulazu.

Foto:seserbianews.rs

Niška tvrđava se prostire na 22 hektara i sa Beogradom je predstavljala najjače tursko utvrđenje u pograničnim oblastima tadašnjeg Osmanskog carstva. Međutim, istorija niške tvrđave počinje mnogo pre dolaska Turaka. Sredinom 2. veka nove ere Niš se prvi put pominje u istorijskim zapisima. U geografiji Klaudija Ptolomeja Niš je uvršten među četiri najveća grada u rimskoj oblasti Dardanije. Na prelazu iz 2. u 3. vek, Niš dobija status samoupravnog grada. U 4. veku Niš je zvanično postao centar rimskih careva.

Konstantin Veliki je rođen u Nišu, a zapisi govore da je „veličanstveno ukrasio” ovaj grad, podigao svoj „dvor” i dogradio utvrđenje. U Nišu su boravili i Konstantinovi sinovi. Ovde je duže vreme živeo car Julijan i, iako je ojačao zidine, napredak i procvat Niša ga je učinio metom napada. Uništio ga je Atila Han 443. godine. Niš je osvojio koristeći ovnove i pokretne opsadne kule, dakle, uveo je određeni nivo borbene sofisticiranosti koja je bila nova u vojnoj strategiji Huna.

Nišku tvrđavu je 530. godine obnovio vizantijski car Justinijan. Međutim, Sloveni koji su nadirali na teritoriju više od 500 godina, konačno su osvojili Niš 615. godine, čime je započeo srednjovekovni period grada. Tokom godina, niška tvrđava je više puta rušena i obnavljana. Srpski izvori beleže da je Stefan Nemanja Veliki, 1183. godine prodro u „slavni grad Niš“ i potpuno ga razorio. 1186. godine oduzeo je grad od Vizantije, međutim, oni su ponovo osvojili Niš 1190. godine. Tokom 13. veka nema podataka o Nišu, ali se veruje da je bio pod bugarskom vlašću. Niš se ponovo priključio Srbiji kada je Stefan Dečanski pobedio bugarskog cara Mihaila Šišmana.

Više inofmacija možete naći na sledećem linku https://www.gu.ni.rs/o-nisu/spomenici/tvrdjava/?pismo=lat.

Foto:Istorijski arhiv grada Niša

Poslednju srednjovekovnu tvrđavu u Nišu obnovio je 1402. godine despot Stefan Lazarević. Već 1428. godine Niš je došao pod tursku vlast. Posle oko 400 godina osmanske vladavine, grad su oslobodili Srbi 1878. godine. Niška tvrđava je zakonom zaštićena maja 1948. godine, a odlukom Skupštine Srbije 1979. godine proglašena je za kulturno dobro od velikog značaja.

Pročitajte i Epidemija kuge u Nišu odnosila na stotine života dnevno.