Foto: Grad Niš

Niš dobija prvu Kišnu baštu koja će dodatno oplemeniti međublokovski prostor na uglu ulica Rentgenove i Dragiše Cvetkovića. Početne radove na uređenju bašte obišla je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima. Niš je jedan od deset gradova u Srbiji koji je kao donaciju dobio Kišnu baštu koja je deo projekta „Niko kao ja“ a čiji je značaj u smanjenju posledica izazvanih klimatskim promenama, smanjenju ugljen dioksida u vazduhu i prikupljanju atmosferskih padavina

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je istakla da je izgradnja Kišne bašte zvanični početak uređivanja međublokovskog prostora u svih pet gradskih opština. Prioritet će imati predlozi građana koji se, uglavnom, odnose na uređenje zelenila, sadnju novog drveća ali i uređenju pristupnih staza do ulaza zgrada.

Foto: Grad Niš

U međublokovskom prostoru gde će se nalaziti prva Kišna bašta u Nišu radnici JKP „Medijana“ popravili su i dečiji mobilijar kao i klupe koje komšije koriste da predahnu od svakodnevnih obaveza.

Prema rečima Ivana Mihajlovića, v.d. direktora JKP „Medijana“, Kišna bašta je još jedan vid oplemenjivanja međublokovskog prostora, jedan inovativni pristup čime ćemo težiti u budućnosti.

Biljke u bašti su zasađene uz pomoć mladih volontera i građana. Bašta nakon dve godine postaje samoodrživa.

Pročitajte i Održan dijalog mladih sa Kabinetom gradonačelnice Niša: Mladi govorili o vršnjačkom nasilju, bezbednosti, rodnoj ravnopravnosti.